Članak

Premlaćivanje zarobljenika na groblju u Crnićima

25. Maja 2016.17:00

Svjedok Vinko Zrno ispričao je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako su u julu 1993. godine zarobljenici premlaćivani na groblju u Crnićima nadomak Bugojna.

Zrno je rekao da je njega najviše tukao optuženi Muhko Velagić, dok je Safeta Velagića vidio samo prilikom odlaska sa groblja.

“Muhko je tukao ne birajući sredstva – čizmama, palicom, kundakom puške. Sa njim je bio Mujo Karadža. Ponižavao me na sve moguće načine. Trajalo je to sat-dva, a meni je bilo kao vječnost”, kazao je Zrno, svjedočeći putem videolinka iz Županijskog suda u Zagrebu.

Zrno, koji je bio među zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izjavio je da je u jednom momentu vidio kako pored njega leži isprebijani Marijo Zrno.

“Njega su tukli svi, puno, puno više nego mene. Muhko Velagić je glavni i vidio sam da tuče Marija. Ne mogu se sjetiti da li je Safet tukao Marija. Dok njega onesvijeste, vraćaju se na mene. Onda me Muhko posebno izdvojio i maltretirao”, kazao je Zrno.

Svjedok nije mogao prepoznati optužene u sudnici zbog lošeg kvaliteta slike uspostavljene videovezom.

Muhko i Safet Velagić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine, kada je od posljedica premlaćivanja preminuo Marijo Zrno.

Odgovarajući na pitanja branioca Muhke Velagića Bekira Ferizovića, svjedok Zrno je rekao kako optužene poznaje iz “njihove kafane”.

Ferizović je kazao kako ima primjedbu na iskaz svjedoka “jer njegov branjenik nije bio tu”, ali će to detaljno obrazložiti u završnoj riječi.

Branilac Safeta Velagića Adil Lozo tražio je od svjedoka da još jednom potvrdi da je Safeta Velagića vidio samo prilikom izlaska sa groblja i da ga nije vidio da udara Marija Zrna. Svjedok je ponovio te navode.

“Na izlasku iz groblja Safet Velagić mi je gurnuo palicu u usta”, dodao je Zrno.

On je rekao da danas ima teške fizičke i psihičke posljedice nakon zlostavljanja na groblju u Crnićima.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni, kada bi trebalo biti završeno saslušanje svjedoka Optužbe.

Kenan Kavazović