Članak

Počelo ponovno suđenje Slavku Stričeviću

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) počelo je obnovljeno suđenje Slavku Stričeviću, optuženom za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1992. godine na području Bosanskog Petrovca.

Vrhovni sud FBiH je početkom maja po drugi put ukinuo presudu kojom je Slavko Stričević osuđen na deset godina za zločin počinjen na području Bosanskog Petrovca.

Kantonalni sud u Bihaću je u novembru 2015. osudio Stričevića na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Bosanskog Petrovca. On je proglašen krivim da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i dvojicu ubio.

Ovaj sud je Stričevića osudio po drugi put nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz juna 2013., kojom je također osuđen na deset godina zatvora. Posljednjim ukidanjem presude naloženo je ponovno održavanje suđenja pred Vrhovnim sudom FBiH.

Nakon što je formalno pročitana optužnica, federalni tužilac Munib Halilović je rekao da će Sudsko vijeće, nakon provedenih dokaza, biti u prilici da izvede isti zaključak kao i prvostepeno vijeće, te da će optuženi biti proglašen krivim za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Odbrana je kazala da se radi o apstraktnoj optužnici te da nisu navedene tačne radnje koje se njegovom branjeniku stavljaju na teret. Odbrana smatra da nije dokazan oružani sukob između Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS).

Sudsko vijeće je prihvatilo iskaze 18 svjedoka Optužbe koji su ranije svjedočili na suđenju Stričeviću, te imena četiri svjedoka Odbrane, kao i imena vještaka. Tužilaštvo nije imalo novih dokaznih prijedloga.

Odbrana je predložila da se saslušaju dva vještaka na okolnosti zdravstvenog stanja optuženog Stričevića te da im se omogući uvid u spis predmeta protiv Milutina Babića. Također je predložila saslušanje novog svjedoka, koji bi trebao reći ko je kritičnog dana imao oružje i pucao.

Naredni pretres će se održati 16. juna, kada će se uložiti preostali dokazi.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija