Članak

Zatraženo ukidanje presude Vlatku Jarku

U Vrhovnom sudu Federacije BiH zatraženo je ukidanje presude kojom je Vlatko Jarak osuđen na godinu i po zatvora za zločin u Stocu.

S druge strane, Federalno tužilaštvo smatra da presuda treba biti potvrđena.

Odbrana optuženog Jarka je istakla da tokom prvostepenog postupka nije bila u mogućnosti da ispita određene svjedoke i pobije navode optužnice.

Branilac Branko Karadeglić je kazao da se svjedoku Muji Avdiću ne može vjerovati jer mu je priča nelogična, a nije je potvrdio čak ni njegov brat.

“Udaranje niko nije vidio osim Muje. To niko ne potvrđuje (…) Zauzeti stav da je optuženi protuzakonito zatvorio civile, preuranjeno je. Posebno procesno čudi odbijanje prijedloga Odbrane da se saslušaju određeni svjedoci”, naveo je Karadeglić.

On je također rekao da se ne može vjerovati ni svjedokinji Zrinki Topić, jer u iskazu govori da je optuženi došao dva puta u kuću, a na glavnom pretresu kaže drugačije.

Federalni tužilac Munib Halilović je kazao da ostaje kod prijedloga da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana i da se potvrdi prvostepena presuda.

Dodao je da Sud nije neselektivno odbacivao prijedloge Odbrane, jer je prihvatio veći broj svjedoka koji su govorili o konkretnim detaljima.

“Sud kaže, ‘nesporna je činjenica da je optuženi postupao po naredbi, ali je to krivično djelo’, i zbog toga je odbio saslušati određene svjedoke”, napomenuo je on.

Kantonalni sud u Mostaru je u maju 2015. osudio Jarka na godinu i šest mjeseci zatvora zbog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva.

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik Prve brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom jula i augusta 1993. godine učestvovao u protuzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

Jarak je 2012. bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) tu presudu ukinuo i naložio održavanje obnovljenog suđenja.

Tadašnjom prvostepenom presudom Jarak je bio oslobođen tačke optužnice u kojoj je navedeno da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih sve zapaliti, usljed čega je Muhiba izvršila samoubistvo.

Odluku o žalbi Vrhovni sud FBiH će donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija