Članak

Premlaćivanje i silovanje u Kulašima

18. Maja 2016.13:25

Svjedok Okružnog tužilaštva u Banjaluci opisao je kako je krajem novembra 1992. godine pretučen u mjestu Kulaši kod Prnjavora, dok je njegova poznanica silovana.

Svjedočeći putem video-linka iz švajcarskog grada Berna, Nik Rajan je rekao da se u novembru 1992. godine zvao Nikica Lozančić i bio sveštenik u Kulašima.

Rajan je kazao da je jednog dana na njegovu crkvu prvo bačena bomba, zatim ispaljena tri tromblona. U župnom uredu, prema svjedoku, bila je A.J. koja je taj dan kuvala i prala, te joj je on ponudio da tu prvede noć jer je sigurnije.

“Probudila me galama i neko je lupao na vrata. Izašao sam u hodnik, gdje sam zatekao A.J. Otišao sam do kuhinje i pogledao kroz prozor, gdje sam vidio između šest i deset vojnika koji su bili u uniformi i imali su čarape na glavi”, rekao je Rajan.

Prema svjedoku, vojnici su ga počeli tući i vrijeđati, a zatim su mu uzeli novac iz ureda.

Rajan je kazao da mu je vojnik rekao da A.J. zlostavljaju, a nakon što su otišli, čuo je rafal a u sobi vidio A.J., koja je rukom držala bluzu, a drugom navlačila suknju.

Potom su, prema Rajanu, otišli do komšije Mate Kajišića, gdje su se sakrili, a ujutru je došla policija, kojoj su dali izjave.

Rajan je dodao da mu je kasnije A.J. ispričala da su joj to veče naredili da se skine i kada je odbila, stavili su joj nož ispod grla i tada je skinula odjeću.

“Silovala su je četvorica muškaraca, a planirao je i peti”, ispričao je Rajan.

Prema optužnici, Goran Smiljanić, Milivoje Kuzmanović, Miro Prodanović i Zoran Španić optuženi su da su u Kulašima kod Prnjavora došli do Župnog doma katoličke crkve, gdje su pretukli sveštenika Nikicu Lozančića. U to vrijeme Kuzmanović i drugi silovali su A.J., a kasnije ukrali televizor, radio, video-plejer i alat.

Na ovom ročištu ispitan je i Goran Prodanović, brat optuženog Mire Prodanovića, koji se prisjetio da je u novembru 1992. imao 16 godina, te da je jedne večeri izvjesni Dragan Ilić kazao da ima neku eksplozivnu napravu i da je idu ispaliti na katoličku crkvu.

“Krenuo sam s njima. Išli smo Ilić, moj brat Miro, ja i još neki momci. Na pola puta sreli smo Milovoja Kuzmanovića, Španića, za kojeg nisam siguran da li je Zoran ili Goran. Dogovorili smo se da idemo do crkve i kada smo došli blizu, neko je rekao da imaju stražari i da će ih pola otići da ih razoruža, a da mi ostali dođemo na njihov znak”, istakao je Prodanović.

Prodanović je kazao da su zatim ušli u crkvu i da se on kratko zadržao, a da je njegov brat bio u crkvi, gdje je čuvao mladiće koji su razoružali, i da nije ulazio u župni ured.

“Nisam vidio ko je tukao sveštenika, već samo da su ga dvojica ugurala u sobu i krenuli tući. Ilić je iznosio neku tehniku i poslije nekog vremena izašao sam iz crkve”, rekao je Prodanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. juni.

Goran Obradović