Članak

Zatvor u travničkoj kasarni

17. Maja 2016.16:06
U nastavku suđenja Safetu Meliću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Optužbe je rekao da na zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u zatvoru u travničkoj kasarni nije vidio povrede.

Fahrija Šipraga, bivši vojni policajac, svjedočio je kako je tokom rata povremeno čuvao zatvor u Travniku.

“Poznajem optuženog Safeta Melića, ali ga nisam vidio dolje u zatvoru. Bio je stražar kao i ja”, prisjetio se svjedok Šipraga.

Prilikom unakrsnog ispitivanja od strane branioca optuženog Adila Loze, Šipraga je kazao kako je u zatvoru u podrumu travničke kasarne bilo malo zatvorenika, mahom osoba koje nisu išle na liniju i poneki zarobljenik.

“Imali su krevet i deke, tri obroka, kao i svaki vojnik Armije BiH. Jeli su tri obroka dnevno. Nisu mi rekli da su zlostavljani kada nisam bio u smjeni”, posvjedočio je Fahrija Šipraga.

Prema optužnici, Melić je tokom decembra 1992. godine udarao i maltretirao civile srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u kasarni “Petar Mećava” u Travniku.

Svjedoci Goran-Zoran Vidović i Mirsad Mlačo prisjetili su se da su u Karauli preuzeli grupu osoba srpske nacionalnosti, među kojima je bilo civila, žena i vojnika, i predali ih u travničku kasarnu.

Svjedok Vidović je, prilikom unakrsnog ispitivanja od strane branioca Loze, kazao da niko od četiri zarobljena vojnika nije imao povez preko očiju, ali su imali lisice. Dodao je da niko nije povrijeđen u njihovom prisustvu.

Svjedok Mlačo je opisao kako je zatvor bio “klasičan podrum” i da su na ulazu u zatvor bile rešetke, a na sobama drvena vrata. Odbrana za ovog svjedoka nije imala pitanja “jer njegov iskaz nema nikakve veze sa onim što je navedeno u optužnici”, ustvrdio je branilac Lozo.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juni.

Kenan Kavazović