Članak

Zatrpavanje zemljom sa kamenom na leđima

17. Maja 2016.16:10
U Kantonalnom sudu u Zenici, braća Niko i Petar Savić ispričali su kako su u junu 1992. godine maltretirani prilikom pretresa zaseoka Gojakovac (općina Zenica).

Petar Savić je rekao da je pokušao pobjeći s bratom Nikom i stricom Jovanom, ali su ih zaustavili naoružani vojnici, od kojih je jedan udario u potiljak strica, koji je pao. Svjedok tvrdi da njegovog strica nije udario Safet Kovačević.

“Sjeo sam na drvenu klupicu i jedan krupan vojnik mi je prišao i udario me u grudi, od čega sam pao na zemlju. Kada sam se podigao, vidio sam da jedan vojnik steže mog brata za vrat. Ne znam ko je to bio”, kazao je Petar Savić, istaknuvši da su ga vojnici vratili do napuštene kuće Veljka Bencuna.

Prema njegovim riječima, visoki vojnik je razvalio kućna vrata i uveo ga unutra. “Brkati vojnik, koji ovdje sjedi, Safet Kovačević me zavalio na pod i repetirao mi pištolj na čelo, potom podigao i stavio nož pod vrat. Taj dan sam umro nekoliko puta od straha. Samo sam čekao kad će me ubiti”, rekao je svjedok.

Odveden je do druge kuće, gdje se, kako je kazao, sjeća Asima Mešinovića.

“Kada je Dragana Bencun pitala zašto nas maltretiraju, on je rekao: ‘Kada si tako pametna, idi sa nama, da se svi na tebi izredamo.’ Kada smo došli do jedne trešenje, a nakon jaukanja njene majke, Asim joj je rekao da se vrati”, pojasnio je svjedok, istaknuvši da su njega odveli do njive zvane Kruške.

U prolazu, svjedok je, kako je izjavio, čuo da vojnici govore: “Care, tvoj je.” Tada je, ustvrdio je, vidio Ernarda Neslanovića zvanog Car kako njegovog strica udara nogama u predjelu rebara, a on jauče od iznemoglosti i bolova.

“Proveli su me do vode zvane Korito i jedne stijene. Među ovima koji su me vodili bio je taj Rešad i Asim Mešinović. Stalno su me pitali za oružje i Miću Četnika, o čemu ništa nisam znao. Naredili su mi da iskopam sebi grob, a onda su se predomislili i naredili da se zavučem pod tu stijenu”, kazao je Petar Savić.

Vojnici – svjedok ne zna koji od njih – uzeli su lopate i počeli ga zatrpavati zemljom, zavalivši mu na leđa veliki kamen, zbog čega je ostao bez zraka. “Počeo sam da kašljem, i onda su me otkopali”, prisjetio se.

“Asim me uhvatio za kosu i pesnicom udario u čelo. Ja sam šutio na njegovo pitanje o oružju, a on je uperio pištolj u mene… Asim mi je rekao da će mi ubiti brata ako ne nađu ono što traže. U jednom momentu sam kod te stijene vidio brata”, kazao je svjedok, istaknuvši da su ga pustili da ide ka selu.

Pet dana kasnije, svjedoku je, kako je istaknuo, na rukama umro stric Jovo. “Vojska je poslije dolazila i ulazili su nam u kuću, gdje smo mi ležali prebijeni, ali nas nisu više tukli”, dodao je Savić.

Za zločin počinjen u Nemili kod Zenice optuženi su Asim Mešinović, Ernard Neslanović i Safet Kovačević. Na teret im se stavlja mučenje civila radi iznuđivanja priznanja o nelegalnom oružju.

Petrov brat Niko je rekao da je moguće da ga je Safet Kovačević uhvatio za vrat, ali da ga je možda i zamijenio s nekim. Priznao je vojnicima gdje je stric Jovo zakopao oružje.

“Kada je grupa vojnika dovela strica, Kovačević ga je udario šakom u lice, od čega je pao u vodu. Potom ga je nekoliko puta snažno šutirao u tijelo”, kazao je Niko.

Prema njegovim riječima, vojnici su ga odvodili do vode, a putem je zadobio udarce kundakom u glavu. Na stijenu ga je, kako je rekao, prislonio nepoznati vojnik i nožem zaprijetio klanjem. Nakon što je pao na zemlji, vojnik mu je, tvrdi svjedok, brisao na čelu blato s patike.

“Vidio sam u pećini zazidanog brata Petra. Pustili su ga kada je počeo da viče da nema vazduha. Samo sam tu vidio Petra”, kazao je svjedok, istaknuvši da su i njega tada vratili u selo.

Za Mešinovića je svjedok rekao da mu je zadao jedan udarac kundakom u noge, koje je skupio da izbjegne udar u mošnje. Prvooptuženog Neslanovića ne poznaje i ne sjeća se da ga je vidio tog dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni.

Dženana Sivac