Članak

U srebreničkoj šumi 15.000 Bošnjaka

17. Maja 2016.16:16
Svjedok Tužilaštva BiH kojem je optuženi Milan Bogdanović bio nadređeni kazao da su obezbjeđivali putnu komunikaciju ali da nisu zarobljavali Srebreničane niti ih ispitivali.

Svetozar Pelemiš je ispričao da je od 3. jula 1995. godine bio angažovan u Konjević Polju i to kao komandir jednog odjeljenja pri Šestoj četi Posebne jedinice policije (PJP), čiji je stvarni sastav bio od 22 do 23 pripadnika.

Komandir čete je, prema njegovim riječima, „bio Milo Bogdanović“, kojeg je i prepoznao u sudnici. On je istakao da optuženi nije imao zamjenika, niti da je bilo komande.

Zadaci prpadnika Šeste čete su, kako je naveo, bili obezbjeđivanje škole u kojoj su bili smješteni, kontrola prolaska robe i ljudstva i povremeni odlazak u „zasjedu“, pojasnivši da su išli na most prema Cerskoj, jer su se muslimani iz Srebrenice često prebacivali i da je konkretni zadatak bio da spriječe njihov prelazak.

On je ispričao da je 12. na 13. juli komandir došao po njih na most za Cersku.

„Kad je došao saopštio je da je pala Srebrenica i da se gore u šumi nalazi 15.000 Bošnjaka iz Srebrenice i povukao nas u školu da ne bi stradali“, kazao je Pelemiš.

Naredni dan, prema njegovim riječima, komandir ih je rasporedio na putnu komunikaciju od raskršća prema Bratuncu, pa do skretanja za Cersku.

„Zadatak je bio da vodimo računa o svojoj bezbjednosti i u slučaju da se neko preda da što hitnije predamo vojnim službama. I da vodimo računa o korektnom ponašanju“, ispričao je Pelemiš, dodavši da su tu bili čitav dan i da ih Bogdanović nije obilazio, te da je došao tek pred noć u ruševnu kuću u kojoj su završili.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo raniji iskaz prema kojem je tvrdio da ih je „Milo stalno kontrolisao i obilazio“, na šta je svjedok odgovorio da je „moguće da ih je obilazio jer je na cesti bila gužva“, te da je vidio autobuse sa civilima koji su se kretali prema Vlasenici.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva svjedok je rekao da nije vidio da neko privodi zarobljene Bošnjake, niti da je neko bio smješten u ruševnom objektu na raskrsnici.

„Pričalo se svašta. Čuo sam da su se neki iz Bratunca svetili nekim što su pobili njihove gore. Tu u tom ruševnom objektu. Ali to sam samo čuo, ništa vidio nisam“, kazao je on.

Svjedok tvrdi da pripadnici Šeste čete nisu učestvovali u ispitivanju i privođenju srebreničkih muslimana.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je od 10. jula do oktobra 1995. godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Danilo Mirković, nekadašnji tehničar Protivdiverzantske zaštite, koji je kazao da je u julu 1995. godine bio smješten u školi u Konjević Polju, te da je komandir čete bio Milo Bogdanović.

U Konjević polju je bio punkt na kojem on nije zaustavljao vozila već je to kontrolirala policija.

U poslijepodnevnim satima 12. jula je, kako je naveo, otišao autobusom za Srebrenicu jer je bio obaviješten da se tamo formira policija.

„Prolazili su autobusi i kamioni. Nisam vidio ko je u njima“, rekao je on, govoreći o putu do Srebrenice.

Suđenje će se nastaviti 31. maja.

Lamija Grebo