Članak

Saznanja o stradanju braće

11. Maja 2016.15:42
Na suđenju Ranku i Radomiru Ševariki za zločine počinjene u Kneževu, svjedoci Okružnog tužilaštva u Banjaluci su kazali da su čuli priče da su optuženi krivi za ubistva ratnih zarobljenika.

Svjedok Ivica Nikić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da je početkom rata živio u blizini Kotor-Varoši te da je 2. oktobra 1992. godine, skupa s bratom Milanom Nikićem, ranjen i uhapšen.

“Odveli su me u bolnicu u Kneževu, a zatim u Banjaluku, a poslije sam završio u logoru na Manjači”, izjavio je Nikić.

Prema Nikiću, njegov brat je odveden s drugim zarobljenicima u Poštu u Kneževu. Kasnije je, kako je kazao, čuo priče da je njegov brat odveden s Matom Markovićem u selo Borak, gdje su ih ubili “braća Ševarike”.

Prema optužnici, Ranko i Radomir Ševarika su, sa drugim vojnicima, u oktobru 1992. godine iz podruma Pošte u Kneževu izveli zarobljenike Matu Markovića i Milana Nikića i odveli ih u selo Borak. Kako se navodi, svezane su ih tukli, pitajući ih zašto su im ubili braću, a nakon što je Nikić počeo da bježi, vojnici su ga ubili, a Ranko Ševarika je iz automatske puške ubio Markovića.

Prema optužnici, Ranko Ševarika je bio pripadnik rezervnog sastava policije u Kneževu, a Radomir Ševarika pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Ljubomir Marković je ispričao da je čuo da je njegov brat Mato ubijen s Milanom Nikićem i da su za to odgovorne Ševarike.

On je dodao da mu je veoma bitno da se pronađu posmrtni ostaci njegovog brata.

Na ovom ročištu je saslušan i zaštićeni svjedok C-1, bivši pripadnik VRS-a, koji se prisjetio kako je tokom rata u Borku vidio braću Ševarika.

“Došla su braća Ševarike i dovela dva zarobljenika. Tada su krenuli da tuku jednog od zarobljenika. Drugi se oslobodio i krenuo bježati, a neko je ispalio jedan metak i ubio ga. Bio sam okrenut leđima i čuo sam rafal. Jedan od braće Ševarike je ubio drugog zatvorenika, ali nisam vidio koji od njih dvojice”, istakao je C-1.

On je dodao da je bio udaljen oko 30 do 50 metara od mjesta ubistva, a da je u tom trenutku tu bilo između 30 i 40 vojnika.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj.

Goran Obradović