Članak

Leševi na kamionu

Prvi svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kazao je da je u aprilu 1993. godine na kamionu u sarajevskom naselju Butmir vidio tri leša.

Slavoljub Krivić je 10. juna 1992. zarobljen ispred svoje kuće u Pazariću te je odveden u Osnovnu školu, a nakon toga u “Silos”. Kazao je da je u decembru iste godine odveden u kasarnu “Krupa” (općina Hadžići), da bi krajem januara 1993. bio prebačen u Hrasnicu.

Zajedno s još deset zatvorenika bio je angažovan na lokalitetu Gornji Kotorac (općina Ilidža), gdje je na prvoj liniji kopao tranšeje i rovove. Tu su bili izloženi borbenim dejstvima i opasnosti. Na radove ih je vodila policija iz Butmira, Hrasnice i Kolonije.

“Policajci su bili naoružani i uniformisani, a navečer su dolazili po nas. Gazibaru sam poznavao od policajaca. Butmirskoj policiji je pripadao. Nisam mu znao ime”, izjavio je Krivić pokazujući na optuženog Aliju Gazibaru u sudnici.

Svjedok je rekao da su bile dvije grupe zarobljenika – jedna je kopala na Poljoprivrednom dobru “Butmir”, a druga grupa u Gornjem Kotorcu.

Naveo je da ih je 22. aprila 1993. vojnik s linije odveo do Policijske stanice Butmir, gdje je zatekao ljude s Poljoprivrednog dobra. Tada je došao kamion marke “Zastava” na kojem su bila tri leša.

“Utjerali su nas na kamion, tjerali da pjevamo pjesme, psovali četničku majku, tukli… Gazibara je bio tu isto, bio je naoružan. Mislim da su bili samo policajci. Na kamionu su i urinirali, ne znam ko. Tim kamionom nas vode u zatvor u Hrasnicu. Tu smo bili izolovani, ispitivani, maltretirani”, ispričao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana, svjedok je rekao da nije bio prisutan kada su civili nastradali, ali da je čuo da su ubijeni. Dodao je da je na kamionu Gazibaru prepoznao po glasu.

Mustafu Divjana, Ferida Delića i Aliju Gazibaru optužnica tereti za mučenje, nečovječno postupanje te nanošenje velikih patnji. Divjanu i Deliću na teret su stavljena i ubistva.

Divjan je optužen za ubistva zatvorenika srpske nacionalnosti koji su iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići) dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir” (općina Ilidža).

Prema optužnici, Divjan je ove zločine počinio u svojstvu pripadnika Četvrte motorizovane brigade Armije BiH, a Delić i Gazibara kao vojni policajci ove brigade.

Danilo Borović je također kazao da je u Hrasnici vođen na kopanje rovova i tranšeja, te da ih je Vojna policija maltretirala. Rekao je da je jedan dan došlo teretno vozilo “Zastava” na kojem je kasnije vidio dva leša.

“Popeli smo se na kamion, tu su nas tukli i, kada sam silazio, vidio sam dva leša. Nisam vidio povrede na njima. Vojna policija je bila na kamionu. To je policija koja nas je vodila na radove”, prisjetio se Borović.

Suđenje će se nastaviti 15. juna.

Emina Dizdarević Tahmiščija