Članak

Slavku Stričeviću drugi put ukinuta kazna

5. Maja 2016.18:23

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) po drugi put je ukinuo presudu kojom je Slavko Stričević osuđen na deset godina za zločin počinjen na području Bosanskog Petrovca.

U Vrhovnom sudu FBiH su kazali da je djelomično uvažena žalba Odbrane i ukinuta presuda Kantonalnog suda u Bihaću.

“Odlučeno je da se Stričeviću sudi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH”, kazala je Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH.

Kantonalni sud u Bihaću je u novembru 2015. osudio Slavka Stričevića na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Bosanskog Petrovca. On je proglašen krivim da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i dvojicu ubio.

Odbrana je zatražila da se presuda ukine i održi ponovno suđenje. Također, predložili su da se optuženom u slučaju da ga se proglasi krivim izrekne manja kazna. Od Vrhovnog suda FBiH optužba je zatražila da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana te potvrdi prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću.

Ovaj sud je Stričevića osudio po drugi put nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz juna 2013., kojom je također osuđen na deset godina zatvora.

Povezani članci

Albina Sorguč