Sutra presuda za zločin u Gornjem Vakufu

28. Aprila 2016.00:00
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku je za sutra, 29. aprila, zakazano izricanje presude Miloradu Topiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1993. godine u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

U završnoj riječi tužilac Ahmed Mešić je zatražio osuđujuću presudu, dok Odbrana smatra da optuženi treba biti oslobođen.

Topić je optužen da je u prostorijama Osnovne škole u Pajić Polju u blizini Gornjeg Vakufa – Uskoplja odvojio Sulejmana Duratbegovića, zarobljenog pripadnika saniteta Armije BiH (ABiH), od ostalih zarobljenika i u drugoj prostoriji ga krenuo tući, a potom su mu se pridružili i drugi vojnici.

Svjedočeći u svoju korist, Topić je kazao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali da 1993. godine nije nikako boravio u prostorijama škole.

“Bio sam na terenu. Nisam imao nikakav kontakt sa Sulejmanom Duratbegovićem, niti sam ga poznavao. Poslije rata smo sjedili u kafani i viđali se u autopraonici. Nisam znao ni da je bio zarobljen ni da je bio pretučen”, rekao je optuženi.

Na upit zašto u iskazu koji je dao Tužilaštvu nije spominjao susret u kafani, optuženi je odgovorio da mu se sjećanje vratilo tek kada je optužen.

Povezani članci

29. Aprila 2016.

Oslobođen Milorad Topić

31. Marta 2016.

Modrice na glavi

Kenan Kavazović