U petak presuda Mariju Frimelu

27. Aprila 2016.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu izreći će 29. aprila presudu Mariju Frimelu, optuženom za zločin počinjen nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno.

U završnoj riječi je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo da Frimel bude osuđen, ocijenivši da je dokazalo da je optuženi, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” ABiH, početkom oktobra 1992. nezakonito privodio te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

Odbrana je kazala da navodi optužnice nisu dokazani i da Frimel treba biti oslobođen.

Tužilac Nedžad Ćorović je napomenuo da je svjedok Mladen Blagovčanin do najsitnih detalja opisao događaje iz oktobra 1992. godine, te kako je teško fizički i psihički zlostavljan nakon nezakonitog hapšenja i da je u tome učestvovao i optuženi Mario Frimel.

Tužilac je naglasio da je Blagovčanin prepoznao optuženog u kafani. Na suđenju je, kako je podsjetio Ćorović, izjavio da mu je Frimel tada kazao da ne može ići u Lukavicu, jer ga je pretukao.

Tužilac je rekao kako su svjedoci Optužbe svjedočili da su vidjeli povrede na Blagovčaninu.

Analizirajući iskaz Branka Toholja, Ćorović je naveo kako je ovaj svjedok kazao da je jedan od trojice koji su ga tukli bio Frimel.

Prema Tužilaštvu, prilikom odmjeravanja kazne, Vijeće kao otežavajuće okolnosti treba cijeniti izuzetno velik stepen fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a kao olakšavajuće dobro držanje pred Sudom i što ranije nije osuđivan.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je Frimela optužilo da je u naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” ABiH, početkom oktobra 1992. nezakonito privodio te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

Prema Odbrani, Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da je Odred “Ivan Krndelj” privodio civile. Branilac Midhat Kočo je kazao da svjedok Blagovčanin nije govorio istinu.

On je podsjetio da je Blagovčanin izjavio da je, nakon što je drugi ili treći put poliven vodom poslije gubitka svijesti, vidio Marija na svojim prsima, te da mu je Frimel opsovao i udario ga “motorolom” u zgradi “Plive”.

“Fizički nasrtaj Marija na njega je čista Blagovčaninova fikcija”, kazao je Kočo.

Prema njegovim riječima, svi izvedeni dokazi ukazuju da je privođenja vršila Vojna policija, koja je bila u istoj zgradi kao i Odred “Ivan Krndelj”.

Frimel je u završnoj riječi istaknuo da su “pravila službe bila svetinja za Armiju BiH”.

Povezani članci

Albina Sorguč