Premlaćivanje zarobljenika na mezarju

27. Aprila 2016.00:00
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku svjedok je kazao da je optuženog Safeta Velagića vidio u grupi vojnika koji su tukli dvojicu zarobljenih na mezarju Crnići u blizini Vrbanje kod Bugojna.

Svjedok Mladen Barnjak je rekao da je vidio maltretiranje zarobljenika, kao i metež na mezarju Crnići kada je od posljedica premlaćivanja podlegao Marijo Zrno.

“U jednom trenutku kod zarobljenika Vinka Zrne neko je vidio krunicu. Izvadili su ga gore i divljački tukli. Bilo ih je sedam-osam uniformisanih. Tu sam vidio Safeta Velagića. Udarali su ga dok se nije prestao pomjerati. Dok je to trajalo, Marija Zrnu je udarala ista grupa vojnika. U kombiju na povratku sam vidio da su mu nos i usta puni zemlje. Provjerili smo puls, nije disao”, kazao je Barnjak.

Svjedok je prepoznao Safeta Velagića u sudnici, naglasivši da ga poznaje odranije, dok optuženog Muhku “poznaje iz grada”.

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su fizički i psihički zlostavljali zarobljenike Vinka i Marija Zrnu, udarajući ih rukama, nogama, kamenjem, krampama i drugim tupim predmetima.

Od udaraca, kako se navodi u optužnici, Vinko i Marijo Zrno su se onesvijestili, a Marijo je kasnije i podlegao od posljedica maltretiranja.

Svjedok Barnjak u izjavi koju je dao 1994. godine u Bugojnu nije spominjao imena optuženih. Kao razlog je naveo da ga niko nije ni pitao za imena.

Na ovom suđenju prihvaćene su utvrđene činjenice iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) koje se odnose na okolnosti sukoba, postojanja oružanih formacija i objekata u kojima su držani zarobljenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. maj.

Kenan Kavazović