Čuli da su Ševarike svetile braću

27. Aprila 2016.00:00
Svjedoci Tužilaštva na suđenju braći Ranku i Radomiru Ševariki za zločin počinjen na području Kneževa izjavili su kako su čuli da su dva zarobljenika hrvatske nacionalnosti ubila braća Ševarika iz osvete.

Svjedok Momir Dikan je kazao da se pričalo o ubistvu dvije osobe koje su ranije zarobljene sa grupom hrvatske vojske koja je brojala desetak članova.

On je kazao kako su te zarobljenike dovezli u “mercedesu” i da je čuo da je “to bila osveta Ševarika, jer su ubili njihovog brata ili braću u Kotor Varošu”.

Prema optužnici, Ranko i Radomir Ševarika su u oktobru 1992. godine sa drugim vojnicima iz podruma Pošte u Kneževu izveli zarobljenike Matu Markovića i Milana Nikića i odveli ih u selo Borak.

Kako se navodi, svezane su ih tukli, pitajući ih zašto su im ubili braću. Nikić je počeo da bježi i vojnici su ga usmrtili, a Ranko Ševarika je iz automatske puške ubio Markovića.

Prema optužnici, Ranko je bio pripadnik rezervnog sastava policije u Kneževu, a Radomir pripadnik VRS-a.

Svjedok Goran Glamočić je rekao da je bio mobilisan u protivazdušnu odbranu i da je jedno vrijeme bio smješten na Borku. On je ispričao kako je jednom čuo galamu i jedan ili dva pucnja.

“Vidio sam nekog u civilnoj majici da bježi, a poslije 15 minuta neko je govorio da ih treba zakopati”, naveo je Glamočić, koji je takođe čuo priče da su za ovo ubistvo odgovorna braća Ševarike.

Ranko Sučević je ispričao kako ga je grupa od 12 ljudi u uniformama sa hrvatskim obilježjima opkolila u šumi i tukla, tražeći da ih odvede do rijeke Ugar.

Kako je naveo, uspio se osloboditi i sreo je srpske vojnike, koji su tu grupu potom opkolili i odvezli u Kneževo.

Prema njegovim riječima, dvojicu zarobljenika su kasnije doveli na vojni položaj na Borku, gdje su ih neki vojnici udarali, psovali i ispitivali.

“U jednom trenutku, jedan se uspio osloboditi i krenuo je bježati i vojnici su, među kojima sam bio i ja, trčali su za njim i pucali. Tom prilikom su ga ubili, i ja kada sam prišao do njega, već ga je neko bio pokrio vojnom dekom. Kad sam se vratio, vidio sam da je ubijen i drugi zarobljenik. Neko je rekao da je jedan od njih u Kotor Varoši ubio dvojicu braća od Ševarika”, ispričao je Sučević.

Svjedok Goran Bojić takođe je rekao da je čuo da su ubijena dva zarobljenika i kako se pričalo da ih je ubio Čatro (Radomir Ševarika).

Goran Obradović