Slušajte ili vas nema

26. Aprila 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je imao sastanke sa optuženima kako ne bi došlo do napada na mjesnu zajednicu Šiprage (općina Kotor-Varoš).

Husein Bilić, bivši član Izvršnog odbora Kotor-Varoš iz reda građana, kazao je da je u junu 1992. godine organizovao sastanak na kojem su bili Slobodan Župljanin, Savo i Manojlo Tepić te Nedeljko Đekanović, koje je sve dobro poznavao.

Sastanak je organizovao uz pomoć prijatelja koji je bio predsjednik Srpske demokratske akcije (SDS) u Mjesnoj zajednici Šipraga, gdje je i svjedok živio.

“Sa sastanka sam otišao ubjeđen da, ako se ispoštuje dogovor, neće doći do napada u Šipragama. Đekanović je rekao da su počela ratna dejstva i da je ovo srpska zemlja i da će se provoditi srpski zakon. Župljanin je rekao da, ukoliko se ništa ne desi njegovom vojniku, garantuje nam bezbjednost”, kazao je svjedok.

Njegov zaključak sastanka je bio “ili slušajte ili vas nema”.

Župljanin, Tepić i Đekanović su, zajedno s Boškom Peulićem i Jankom Trivićem, optuženi da su od početka juna 1992. do sredine 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.
Nekoliko mjeseci kasnije, svjedok je kazao da su imali još jedan sastanak na kojem je rečeno da se moraju povinovati vlasti ili da napuste prostor Šipraga. Početkom 1993. godine su, kako je svjedok kazao, imali posljednji sastanak na kojem se zatražila predaja kompletnog naoružanja.

“Nakon predaje nastaju problemi, naša sigurnost je smanjena, jer se ne možemo braniti. Postali smo nemoćni, nismo imali mogućnost prigovora. Tada počinje odlazak stanovnika iz Šipraga. Moralo se uplatiti 300 maraka po članu porodice i potpisati izjavu da se odričemo imovine u korist Republike Srpske”, ispričao je Bilić.

Sredinom juna 1993. godine svjedoka je, kako je rekao, civilna policija predala vojnoj i odvela u zatvor Tunjice (općina Banja Luka), gdje je bio izložen ispitivanjima i fizičkom maltretiranju.

Suđenje će se nastaviti 13. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija