Suđenje

Peulić i ostali: Dovoženje traktora s mrtvim ljudima

19. Januara 2024.13:56
Na suđenju za zločine na području Kotor-Varoši svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se kako su, prije nego što je uhapšen 6. jula 1992., došli po njega da pomogne kada su dovezena tijela u dva traktora.
Boško Peulić, Slobodan Župljanin i Janko Trivić. Foto: BIRN BiH

Svjedok S-23 je naveo da je kod njegove kuće bila džamija koja je uništena, kao i mali harem, i tu su bili traktori s mrtvima.

“Rovokopač je prethodno iskopao rupu… Pedesetak tijela, svi u civilnoj odjeći“, prisjetio se S-23, dodajući kako je čuo da su poslije tijela odvezena.

Govoreći o svom hapšenju, kazao je da je odveden u policiju, gdje su ga ispitivali, kako će kasnije saznati, Nenad Stevandić iz specijalne jedinice koja je bila došla iz Banjaluke, kao i kapetan Samardžija.

Naveo je da nije bilo problema prilikom ispitivanja. Dodao je da je poslije njega na ispitivanje kod Stevendića, koga su zvali Doktor, ušao Nermin Tuzlić, i vidio je da mu je udario “plasku“.

S-23 je naveo da je njega i ostale privedene, dok su čekali u hodniku, udarao “kako je ko prolazio”, te da je u policiji čistio krv. Dodao je da je poslije prebačen u školu, gdje su dolazili ljudi koji su ih premlaćivali. Naveo je da je njega najviše tukao Mladen Milić. Rekao je da je pušten polovinom avgusta.

Za progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad – sudi se Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Svjedok Duško Tešić kazao je da je bio u rezervnom sastavu policije i 11. juna 1992. je bio na obezbjeđenju bolnice, gdje su nakon nekoliko sati stigli specijalci iz Banjaluke. On je rekao da je poslije nekoliko dana upućen da čuva zatvor iza zgrade suda, kada je stigla grupa od sedam do osam uhapšenih.

“Znao sam svog profesora Džebić Ismeta, znao sam Nusreta, policajca u penziji“, prisjetio se Tešić, dodajući da su specijalci kasnije dovodili i druge.

On je kazao da su u zatvoru umrla dvojica zatvorenika koje su specijalci doveli pretučene. Prema njegovim riječima, komandir nije dozvoljavao da specijalci ulaze u zatvor, ali nisu mogli spriječiti jednog koji je imao nadimak Zvijer i koji je zlostavljao zatvorene.

Mile Traljić posvjedočio je da je polovinom avgusta mobilisan u 22. kneževačku brigadu i bio je na liniji na Vasiljevića brdu prema selu Večići. Kazao je da su na tom mjestu, kad je došao, već bile iskopane zemunice i tranšeji.

Svjedok je rekao da je, dok je bio kući na odmoru, čuo da su stanovnici Večića otišli i prošli kroz Duboku i Grabovicu. Rekao je da su se, kada se vratio na Vasiljevića brdo, spustili u Večiće. Šta je bilo s mještanima, kako je naveo, niko nije pitao.

Odbrane nisu imale pitanja za saslušane svjedoke.

Predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković na kraju ročišta je kazala tužiocu da dostavi listu preostalih svjedoka s konkretnim okolnostima, navodeći da je saslušan veći broj svjedoka na opšte okolnosti, kontekst dešavanja i uslove.

“Nemamo više potrebu da saslušavamo te svjedoke. Ono što je potrebno je da nam izvedete svjedoke, ako imate takvih, s konkretnim saznanjima o statusu optuženih i eventualno njihovoj ulozi u inkriminisanim radnjama“, kazala je Jesenković.

Ona je dodala da ovo suđenje predugo traje i Vijeće planira na ročišta pozivati veći broj svjedoka. Odbrane su kazale da bi duže trajanje ročišta stvorilo problem zbog bolesti optuženih koji, osim toga, po više sati putuju do Sarajeva.

Tužilac Mersudin Pružan rekao je da je Tužilaštvu preostalo da sasluša još osam svjedoka koji su u BiH, te 46 koji su u inostranstvu, te počita iskaze 25 preminulih i vještači zdravstveno stanje njih šest.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

Marija Taušan