Maltretiranje oca u Nemili

20. Aprila 2016.00:00
Svjedokinja Tužilaštva Randžija Nedić posvjedočila je pred Kantonalnim sudom u Zenici da su u ljeto 1992. godine u mjestu Nemila nepoznati vojnici tukli i mučili njenog oca.

Nedić je kazala da je u junu 1992., kada je imala deset godina, vidjela grupu nepoznatih vojnika kako joj odvode oca Jovu Savića u jednu kuću.

“Bilo ih je mnogo, udarali su ga puškama, nogama u glavu, u prepone… Polili su ga nekom tečnošću po preponama i zapalili je, pa potom ugasili. Žicom su ga zatezali također u predjelu prepona. Ja sam plakala, zapomagala da ga puste… Nisu imali milosti. Bio je sav krvav, natečen, zatvoreno mu je bilo jedno oko”, rekla je Nedić.

Kazala je da su vojnici zatim došli u njenu kuću, gdje su tražili naoružanje. Navela je da su njenog tatu nastavili tući, a kada ih je pokušala zaustaviti, jedan od vojnika ju je udario u prsa, nakon čega je izgubila svijest. Kada se osvijestila, oca nije bilo u kući.

Nedić je posvjedočila da joj se otac istog dana vratio kući, s vidnim ranama i modricama. Čula je da je govorio majci da ga je najviše tukla osoba s nadimkom Car.

Asim Mešinović, Ernard Neslanović i Safet Kovačević optuženi su za učešće u mučenju civila radi iznuđivanja priznanja o nelegalnom naoružanju.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj.

Dženana Sivac