Dokumentacija nestala u poplavama

20. Aprila 2016.00:00
Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane govorio je o policijskoj dokumentaciji od 11. septambra 1992. godine, kada su odvedena dva civila iz Bijeljine za čije ubistvo Tužilaštvo tereti Dragana Čobića.

Dragan Erić je, kao kriminalistički inspektor u Centru javne bezbjednosti Bijeljina (CJB), početkom 2000. godine vodio istragu o nestanku i ubistvu Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića.

Tokom istrage, u svojstvu svjedoka je ispitivao i policajce koji su 11. septembra 1992. bili na dužnosti, a kao izvor informacija je koristio patrolni nalog.

Erić je potvrdio da je na patrolnom nalogu od tog dana postajao radni izvještaj, kojeg nema na kopiji dokumenta priloženoj u sudske spise kao materijalni dokaz.

“Na poleđini se nalazilo izvještaj. Oko pola stranice kucanog teksta, a na dnu stranice je bio potpis nekog od vođa patrole”, istakao je svjedok.

Prema njegovim riječima, bilo je nemoguće da se neki patrolni nalog arhivira bez takvog izvještaja i potpisa, jer je to bila potvrda svih aktivnosti koje je patrola vršila tokom smjene.

Erić je rekao da se ne sjeća sadržaja izvještaja te koji od policajaca ga je bio potpisao. On je kazao da je pokušao da dođe do dokumenata iz ovog predmeta, ali da su mu u policiji rekli da nisu u arhivi, jer je uništena tokom poplava.

Za ubistvo Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Dragana Čobića zvanog Čombe. Kako se navodi u optužnici, Čobić je, kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, sa još četiri nepoznate osobe, 11. septembra 1992. godine priveo oštećene u bijeljinsku stanicu milicije na informativni razgovor, nakon čega su ih odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.

Kao svjedok Odbrane saslušan je i Milan Jeftić, koji je u septembru 1992. godine radio kao policajac pozornik u Stanici milicije Bijeljina.

Svjedok se prisjetio da je jedno veče prilikom dolaska na posao vidio da u sali za privođenje sjede Salković i još jedno lice. Takođe je naveo da misli da je Čobić u to vrijeme bio u Stanici milicije, te da je sa ostalim pripadnicima Interventnog voda stajao napolju ispred “dežurane”.

Na zahtjev Odbrane da opiše stanje u Stanici milicije u tom periodu, svjedok je istakao da je osim redovne policije bilo još uniformisanih lica, koja su “samovoljno radila šta su htjela”, te da ne zna ko je njima bio nadređen.

“Prvo su bili neki ‘arkanovci’, zatim su došli neki ljudi iz Beograda i Srbije, a onda su došli i neki sa crno-bijelim uniformama. Mi im se nismo smjeli usprotiviti. Čisto iz straha da nam se nešto ne desi, samo smo ćutali i slušali”, kazao je Jeftić, navodeći primjere kada su se pripadnici ovih formacija “iživljavali” nad redovnim policajcima.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. maj.

Boris Sekulić