Presuda Tomašu u petak

19. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Brezi (općina Hadžići) pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za optuženog Momira Tomaša.

Prema Tužilaštvu, nedvosmisleno je dokazano da je Tomaš, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 29. novembra 1992. godine u selu Breza (općina Hadžići) fizički i psihički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Kantonalni tužilac Nedžad Ćorović je napomenuo da je Breza bila pod kontrolom VRS-a i da je bošnjačko stanovništvo živjelo u jako lošim uvjetima, bez mogućnosti napuštanja tog prostora.

Ćorović je istakao da je svjedok Asim Korjenić u sudnici, kao i na fotografijama, prepoznao Tomaša kao osobu koja ga je fizički i psihički zlostavljala.

“Svjedok je dobro poznavao optuženog i njegovu porodicu i prepoznao ga je u noći napada”, naglasio je tužilac.

Osvrćući se na svjedoke Odbrane, Ćorović je kazao da su oni pretežno pripadnici iste jedinice kojoj je pripadao optuženi i njegovi ili prijatelji njegove braće, pa su bili pristrasni.

Teza Odbrane o zamjeni identiteta sa bratom optuženog Slobodanom Tomašom, prema riječima Ćorovića, nije moguća zbog razlike u godinama i činjenice da nije postojala velika fizička sličnost da ih oštećeni ne bi mogli razlikovati.

“Sud kao otežavajuće okolnosti treba da cijeni stanje oštećenih, kao i činjenicu da je tu bilo žena, djece i starijih osoba, a od olakšavajućih uzmite u obzir dobro držanje optuženog”, kazao je Ćorović.

Prema Odbrani, radnje opisane u optužnici imaju elemente teške krađe a ne ratnog zločina. Odbrana također smatra da u vrijeme počinjenja zločina Breza nije bila pod kontrolom VRS-a.

Branilac Ratko Gengo je rekao kako materijalni dokazi potvrđuju iskaze svjedoka da je optuženi ranjen 29. novembra 1992. godine i da je ležao u bolnici.

“Vijeće treba da pokloni vjeru iskazima svjedoka Odbrane i materijalnim dokazima. Moj branjenik nikada nije izražavao netrpeljivost ni prema kome i treba da bude oslobođen”, istakao je Gengo.

Tomaš je u završnom obraćanju rekao da nikada nije bio u selu Breza i da ne zna ništa o događaju za koji se tereti.

Kantonalni sud u Sarajevu izricanje presude zakazao je za 22. april.

Ajla Gežo