Optuženi Ahmetbašić bio korektan

19. Aprila 2016.00:00
U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, dvojica svjedoka Tužilaštva su kazala da su optuženog viđali tokom zarobljeništva i da je bio korektan prema njima.

Momir Zec, bivši potpukovnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), rekao je da je 12. maja 1992. godine zarobljen u mjestu Brnjik i odveden u Gornji Rahić (općina Brčko), gdje je u zatočeništvu proveo deset dana.

Zec je kazao da je u prostorijama tamošnjeg šumskog gazdinstva zarobljen s još desetak drugih osoba.

“Ja te ljude nisam poznavao. Znam da su jednog od njih zvali ‘slikar’ i znam da su bili vidno preplašeni, a dvojica su imali povrede na glavi. Sat vremena nakon dovođenja, izveli su nas i poredali u vrstu, a onda su nas neki vojnici počeli tući. Ja sam dobio jedan šamar, a potom je došao neki drugi vojnik, koji je spriječio da nas dalje udaraju”, prisjetio se Zec.

Svjedok je rekao da je Ahmetbašića viđao dok je stražario.

“Moram priznati da je optuženi za to vrijeme bio izuzetno korektan prema meni i nije ni mene niti druge bilo kako maltretirao. Jedne prilike nakon pregleda mi je donio vode, da popijem lijekove”, izjavio je Zec.

Ahmetbašić je optužen da je, kao pripadnik 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu Armije BiH, u više navrata psihički i fizički zlostavljao zatvorene civile i ratne zarobljenike srpske nacionalnosti koje je obezbjeđivao kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva “Okrajci” kod Brčkog.

Drugi svjedok Mićo Stojišić također je kazao da je zarobljen u mjestu Brnjik, a zatim odveden i zatvoren u Gornjem Rahiću.

“Prvi dan su nas izveli na poligon koji se nalazio ispred a na kojem je vilo više vojnika u različitim vojnim i policijskim uniformama. Tu su nas počeli redom ispitivati i udarati. Ja sam dobio dva ili tri šamara, dok su druge više udarali. Nakon toga su me odveli na ispitivanje… Odmah su me počeli udarati, prvo šamarima, potom pesnicama, a onda sam u jednom momentu od udarca pao na pod, da bi me nastavili tući nogama”, rekao je Stojišić.

Prema svjedočenju, Stojišić je optuženog poznavao kao stražara kojeg su zvali Žućo, a koji je bio “izuzetno korektan”.

Nenad Kmekić, treći svjedok, kazao je da tokom boravka u zarobljeništvu u Gornjem Rahiću nije viđao optuženog.

Suđenje se nastavlja 26. aprila.

Mirsad Arnautović