Nikola Marić osuđen na 20 godina zatvora

15. Aprila 2016.00:00
Sud BiH osudio je Nikolu Marića na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. na području Prozora.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom Marić je proglašen krivim po svih 25 tačaka optužnice, za ubistva, prisilno preseljenje, hapšenje, nezakonito zatvaranje, mučenje i druga nečovječna djela nad bošnjačkim stanovništvom u periodu od novembra 1992. do oktobra 1993. godine.

“Nema sumnje da je Nikola Marić znao za širok i sistematičan napad usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva i da je želio da njegova djela budu dio tog napada”, navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić, dodavši da je Tužilaštvo dokazalo sve elemente zločina protiv čovječnosti.

Prema njenim riječima, širok i sistematičan napad su počinili Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i Hrvatska vojska (HV), a ne Armija BiH (ABiH) na ove vojne strukture, kao što je bila teza Odbrane.

Marić, bivši pripadnik HVO-a, proglašen je krivim za sedam ubistava, između ostalih – Muniba Grcića u holu Srednjoškolskog centra u Prozoru, Šefika Munikoze u selu Tolovac, Muje, Selima i Omera Selimovića u selu Prajm, te da je naredio ubistvo psihički bolesnog starca Zulfe Bečirovića.

Vijeće je navelo da je Marić prilikom svog svjedočenja optužio drugu osobu za ubistvo Šabana Munikoze, ali na ove okolnosti nije izveo dokaze i to je učinio da prikrije vlastitu odgovornost.

Kriv je i za nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, čija tijela do danas nisu pronađena.

Pašić je kazala da nijedan svjedok Odbrane nije obezvrijedio dokaze Tužilaštva.

“Prilikom odmjeravanja kazne, kao otežavajuće okolnosti Vijeće je uzelo specifičan obrazac ponašanja optuženog, nesvakidašnju beskrupuloznost, brutalnost i upornost kod činjenja djela”, navela je Pašić.

Ona je dodala da je Vijeće kao olakšavajuće okolnosti cijenilo to što je Marić porodičan čovjek i otac, te da su i prakse ovog i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) uzete u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne.

Pored ubistava i prisilnog nestanka, Marić je, kako je presuđeno, učestvovao u mučenjima nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, između ostalog, Hamde Bevaba i njegovog sina Almira te Muje Bečirovića, čijim “potresnim” iskazima je Vijeće poklonilo vjeru.

“Hamdi je kliještima zvanim kombinerke čupao nokte. S Hamdom i njegovim sinom je potom igrao ruski rulet”, navodi se u presudi.

Vijeće je Marića proglasilo krivim za nečovječna postupanja prema Ajli i Edinu Šabiću, Zulki Purgić, tada maloljetnom svjedoku S-1 i drugima.

“Nema sumnje da je u svim djelima postupao sa umišljajem, kao izvršilac i saizvršilac, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava”, rekla je Pašić, dodavši da je Vijeće uvjerenje o krivici dobilo iz cjelokupnog postupka i iskaza svjedoka Optužbe.

Marić je proglašen krivim i za nezakonita hapšenja u selima Duge, Varvare, Gornji i Donji Višnjani, Skrobučani, Gorica i Lug, te zatvaranje muškaraca u logore u gradu Prozoru. Proglašen je krivim i za premlaćivanje zatvorenika u ovim logorima te na obavljanju prinudnih radova.

Prema presudi, Marić je sa diskriminatorskom ulogom učestvovao u progonu više stotina osoba bošnjačke nacionalnosti iz ove općine.

Vijeće je navelo da svjedoci Tužilaštva nisu imali dvojbe ni u pogledu identifikacije optuženog, koji ima nadimke “Nidžo” i “Kobra”, i koji je u to vrijeme nosio crnu i šarenu uniformu te šešir ili maramu.

Mariću je produžen pritvor. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 30. septembra 2013. godine.

Oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu, a Marić je zbog lošeg imovinskog stanja oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Džana Brkanić


This post is also available in: English