Bašić traži ponavljanje postupka zbog novog dokaza

15. Aprila 2016.00:00
Odbrana Muhidina Bašića, pravosnažno osuđenog za silovanje jedne osobe u Varešu 1994. godine, zatražila je poništavanje i ponavljanje krivičnog postupka nakon što je pronađen novi materijalni dokaz.

Branilac Kerim Čelik kazao je na ročištu pred Sudom BiH da je Odbrana sasvim slučajno došla u posjed ratnog dnevnika Mustafe Mujezinovića, koji je preminuo 1997. godine a koji je u svom dnevniku tačno opisao dan kada je vozio oštećenu A u Vareš, odnosno dan kada se zločin dogodio.

Advokat Čelik je potvrdio da je Mujezinovićev dnevnik pronašla njegova porodica, dok je raspremala tavan kuće, te da niko nije ni znao da ovakav dnevnik postoji.

“Sadržaj dnevnika ukazuje da pred ovim Sudom nikada nije tačno utvrđeno činjenično stanje i samim tim nikada nismo saznali šta se ustvari dogodilo. Ovim novim dokazom dobićemo odgovore na mnoga nerazjašnjena pitanja, te kroz nove materijalne dokaze, ali i svjedoke koje bi ponovo pozvali, dokazati da je ova priča plod mašte osobe A, a moj branjenik nevino osuđen”, rekao je Čelik.

On je dodao da se u dnevniku Mujezinovića spominje još jedna muška osoba koja je sa oštećenom A sjedila u autu, a koju oštećena nije nikada spomenula.

“Časni Sude, mi ćemo pozvati i ovu osobu kao svjedoka, kao i sva ona lica koja su tog dana bila u zgradi ‘Šumarstva’, gdje je zločin izvršen, kako bi dokazali da je Bašić zaista nevin”, objasnio je Čelik.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka u aprilu 2014. na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

Presudom je utvrđeno da su Bašić i Šijak, sa još dvije nepoznate osobe, u jutarnjim satima u zgradi “Šumarstva” silovali žensku osobu koja je taj dan došla u posjetu bratu u zatvor. Bašić je u to vrijeme bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne sigurnosti u Olovu, a Mirsad Šijak vojni policajac u sastavu 122. lake brigade Armije BiH (ABiH).

Tužilac Edin Muratbegović kazao je da mu nije jasno zašto bi se taj dnevnik smatrao vjerodostojnim kada se u njemu nikako ne opisuje događaj zbog kojeg je Bašić osuđen.

“Ratnim dnevnikom zločin nije nikako doveden u pitanje, pa samim tim smatram da prijedlog Odbrane Sud ne treba da prihvati”, izjavio je Muratbegović.

Bašić je na ročištu rekao da apsolutno nije tačno da je uradio ono za šta izdržava kaznu 18 mjeseci.

“Časni Sude, ja sam žrtva pohlepne žene i nisam kriv”, zaključio je Bašić.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Dragana Erjavec