Počelo suđenje profesoru za zločin u Srebrenici

14. Aprila 2016.00:00
U Sudu BiH počelo je suđenje Milanu Bogdanoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Prema optužnici, Bogdanoviću, penzionisanom nastavniku fizičkog vaspitanja iz Srebrenice, na teret je stavljeno da je od 10. jula do oktobra 1995. godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Po optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

“Na raskrsnici u mjestu Konjević Polje, nakon napada na zaštićenu zonu Srebrenica, Bogdanović je učestvovao u zarobljavanju i ispitivanju Bošnjaka, koji su nakon toga odvođeni prema Cerskoj i Novoj Kasabi. Pedeset Bošnjaka je ubijeno, potrpano u kašike bagera i pokopano u Cerskoj. Iz grupe strijeljanih preživjela je samo jedna osoba”, kazao je tužitelj Tužiteljstva BiH Predrag Tomić.

Prema njegovim riječima, Bogdanović je, kao komandir Policijske stanice (PS) u Skelanima, u julu 1995. godine naredio preuzimanje dvojice civila od policije iz stanice u Bajinoj Bašti (Srbija). Nakon toga su nestali, a njihova tijela pronađena su u masovnoj grobnici Glogova.

Bogdanović je, prema Tužiteljstvu BiH, naredio i hapšenje petorice Bošnjaka iz sela Rulovci kod Skelana, koji su odvođeni na prinudne radove i tri mjeseca držani u zatočeništvu. Nakon toga su nestali i za njima se još uvijek traga.

Tužitelj Tomić je rekao da će iskazima pripadnika Šeste čete Posebne jedinice policije Zvornik i materijalnim dokazima potvrditi sve navode iz optužnice.

Obrana optuženog Bogdanovića kazala je kako će tokom suđenja pobiti sve dokaze Tužiteljstva.

“Ubijeđeni smo da neće biti dokazana niti jedna tačka iz optužnice. U to vrijeme na području Konjević Polja djelovale su tri različite policijske formacije, kao i nekoliko različitih vojnih formacija. Bogdanović niti njegovi potčinjeni nisu ništa lično učinili, niti je imao ikakvih saznanja da su počinjeni zločini”, rekao je Bogdanovićev branitelj Petko Pavlović.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.

Nedim Hasić