Otac ubijen na Grbavici

14. Aprila 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, svjedok Kantonalnog tužilaštva je izjavio da ima saznanja da je njegov otac ubijen po naredbi optuženog Veljka Papića.

Svjedok Branko Kušec je kazao da je njegov otac živio u sarajevskom naselju Grbavica. Nakon što je dobio potrebnu dokumentaciju, 11. marta 1993. godine krenuo je da posjeti oca.

“Prešao sam na Pofaliće oko sedam – pola osam ujutro, došao je čovjek sa spiskom i pročitao imena ljudi kojima je dozvoljen prelazak (…) Došao sam do očevog stana i zatekao razvaljena vrata, a zidovi obijeni. Nisam tada shvatio da je ubijen. Dvije komšinice su mi rekle da je jedne noći neko došao po njega i da se nije vratio. Nisu mi rekle ko je došao po njega”, ispričao je Kušec.

Nakon rata, svjedok je uz pomoć prijatelja Rizaha Pašalića stupio u kontakt sa čovjekom koji mu je ispričao kako je ubijen njegov otac. Taj čovjek mu je kazao da su 4. marta 1993. godine došli po oca i odveli ga niz Travničku ulicu i ubili. Saznao je da je izvjesni Dušan Novoselac odgovoran za smrt oca, po naredbi Veljka Papića.

“Imam saznanja da je također vođen na živi štit. Čovjek koji je bio u Armiji BiH (ABiH) mi je rekao da ga je viđao”, dodao je on.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandant bataljona Prve sarajevske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je kazao da nije bio očevidac događaja, ali da misli da su saznanja koja ima u redu.

Suđenje će se nastaviti 11. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija