Odbrana traži oslobađanje Dedića

14. Aprila 2016.00:00
Odbrana Hajrudina Dedića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) oslobađanje optuženog ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na šest godina zatvora za zločine u Brezi.

Prema Odbrani, prvostepena presuda je zasnovana na kontradiktornim izjavama svjedoka i proizvoljnim zaključcima. Federalno tužilaštvo predložilo je potvrđivanje presude Kantonalnog suda u Zenici.

Dedić je u decembru prošle godine proglašen krivim da je 10. juna 1992. godine kao policajac učestvovao u privođenju srpskih civila iz zaseoka Dužice (opština Breza) u Policijsku stanicu u Brezi, gdje ih je sa drugima tukao. Dva lica su od povreda podlegla.

Branilac Ramo Ajkić je kazao da je u žalbi detaljno obrazložio kontradiktorne izjave svjedoka, od kojih su neki optuženog teretili tek na suđenju, dok ga u ranijim iskazima nisu spominjali.

“Dokaz Odbrane – raspored službe Policijske stanice Breza, koji dokazuje da je tog dana optuženi radio na punktu Vrankamen od 15 do 23 sata i koji je u cijelosti potvrđen iskazima svjedoka Odbrane i mog branjenika – prvostepeno Vijeće nije valjano cijenilo”, istakao je Ajkić.

On je dodao da je Vijeće proizvoljno i paušalno ocijenilo da taj dokaz pokriva optužbu, što nije obrazložilo.

Prema Odbrani, u ovom predmetu nije dokazano ni postojanje oružanog sukoba, jer je odluka o proglašenju ratnog stanja donesena nakon događaja iz optužnice.

Federalna tužiteljica Suada Salkić ocijenila je neosnovanom žalbu Odbrane.

“Presuda nije rezultat povreda koje Odbrana navodi i prvostepeni sud je pravilno utvrdio činjenično stanje. Mi smo svoj stav detaljno obrazložili u pisanom podnesku”, kazala je Salkić.

Vrhovni sud će nakandno donijeti odluku.

Dedića je Kantonalni sud u Zenici i u oktobru 2014. osudio na šest godina zatvora, a suđenje je obnovljeno nakon što je tu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH.

Marija Taušan