Tukao ih izvjesni Kajtaz

13. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Banovićima, svjedok Odbrane kazao je da je bio pretučen u logoru, ali da ga nije tukao ni maltretirao optuženi Fikret Mrkonjić.

Svjedok Staniša Blagojević, koji je bio zatvoren u improviziranom zatvoru u bivšoj zgradi uprave Željezničkog saobraćaja u Banovićima, rekao je da ga je pretukao izvjesni Kajtaz.

Prema riječima Blagojevića, nije ga tukao optuženi Fikret Mrkonjić, kako su ranije svjedoci tvrdili na ovom suđenju.

Uz Mrkonjića, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli optužilo je Eseda Kočića, Miralema Čolića i Mirzu Dedića za ratni zločin protiv srpskog stanovništva počinjenog na području Banovića.

Prema optužnici, oni su od maja do jula 1992. godine u zgradi uprave za Željeznički saobraćaj učestvovali u ubistvu jednog zatvorenika, te u sakaćenju, mučenju i nečovječnom postupanju prema drugim zatvorenicima.

Kako stoji u optužnici, zarobljenike su tukli raznim predmetima, mučili na ponižavajući način, te ih teško premlaćene ostavljali zatvorene bez ljekarske pomoći po nekoliko dana.

Mile Simić, drugi svjedok koji je također bio zatvoren, kazao je da ga Mrkonjić nije tukao i da mu je pomagao nakon izlaska iz zatvora.

“Zatvoren sam 10. jula 1992. godine i te noći me je tukao Hasan Berbić i muškarac po imenu Kajtaz. Dva mjeseca sam bio u zatvoru i nikada me Mrkonjić nije maltretirao”, rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, Mrkonjić mu je davao cigarete ili posuđivao novac.

“Još neki sugrađani srpske nacionalnosti ispričali su mi da im je pomagao”, dodao je svjedok.

Kočić, Čolić i Mrkonjić bili su pripadnici Vojne policije pri Štabu Teritorijalne odbrane opštine Banovići, a Dedić pripadnik policijske stanice Banović.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.

Admir Muslimović