Počelo suđenje za zločine kod Sarajeva

13. Aprila 2016.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu počelo je suđenje Mustafi Divjanu, Feridu Deliću i Aliji Gazibari, nekadašnjim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločine počinjene u aprilu 1993. na području Ilidže

kod Sarajeva.

Tužiteljica Aida Ćatović je kazala da će Tužilaštvo pozvati brojne svjedoke, kako oštećene tako i pripadnike Četvrte motorizovane brigade ABiH, te vještaka. Ona je dodala da će tvrdnje Tužilaštva biti dokazane i brojnim materijalnim dokazima.

Odbrane nisu iznosile uvodne riječi.

“Za predmetni događaj je još u to vrijeme vršena istraga i tada se utvrdilo da se ovaj tragični događaj nije desio na način kako je opisano u optužnici, što će Odbrana i dokazati”, rekao je Senad Dupovac, advokat optuženog Divjana.

Divjana, Delića i Gazibaru optužnica tereti za mučenje, nečovječno postupanje te nanošenje velikih patnji. Divjanu i Deliću na teret su stavljena i ubistva.

Prema optužnici, Divjan je ove zločine počinio u svojstvu pripadnika Četvrte motorizovane brigade ABiH, a Delić i Gazibara kao vojni policajci ove brigade.

Divjan je optužen za ubistva zatvorenika srpske nacionalnosti koji su iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići) dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir” (općina Ilidža).

Prema optužnici, Divjan je, kao stražar, 22. aprila 1993. godine nadzirao rad zatvorenika, a nakon što je čuo da je njih nekoliko pobjeglo, iznad tranšeja je na zatvorenike pucao iz automatske puške i ubio dvojicu.

On je optužen da je doveo dvojicu zarobljenika u prostorije “dežurane” Poljoprivrednog instituta, gdje ih je, zajedno s Delićem, Gazibarom i drugim pripadnicima ABiH, tukao palicama, kundacima i nogama, nakon čega su ih natjerali da skoče u jamu od tri metra koja se nalazila u blizini.

U jamu je, prema optužnici, moralo skočiti još desetak drugih zarobljenika, koje su optuženi u više navrata tukli ulazeći u jamu, te prijeteći da će ih zaklati ukoliko ne kažu ko je organizovao bjekstvo.

Delić je optužen da je, s još jednim pripadnikom ABiH, u Poljoprivredni institut odveo jednog zatvorenika, koji je nakon toga ubijen.

On je, kako se navodi u optužnici, naredio dvojici zatvorenika da tijela ubijenih odnesu do stanice Vojne policije u Butmiru.

Nakon što su tijela stigla do stanice Vojne policije u Butmiru, navedeno je u optužnici, Delić i Gazibara su natjerali zatvorenike da unesu tijela preminulih u kamion kako bi ih prevezli do prostorija pritvora Četvrte motorizovane brigade ABiH u Hrasnici. Prilikom vožnje zatvorenike su tukli te urinirali po njima i tijelima ubijenih.

Prvi svjedoci bit će saslušani 11. maja.

Lamija Grebo