Orić upozorio da se ne diraju zarobljenici

5. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici i Bratuncu, dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala su da je optuženi Naser Orić, nakon što je Armija BiH (ABiH) zauzela selo Zalazje, preko megafona pozivao na predaju i da se selo popali.

This post is also available in: English

Svjedok Vidoje Ilić je rekao da se 12. jula 1992. godine u popodnevnim satima, zajedno s još petoricom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), krio u potkrovlju kuće i kroz “šupljinu gledao šta se dešava”.
“Vidio sam Nasera Orića sa megafonom kako čestita vojnicima na osvojenim selima. Naser je pitao Miju Rakića da li ima Srba da se predaju. On mu je odgovorio da nas ima sedam i to je to. Nisam nikoga prepoznao”, kazao je Ilić, dodavši da je čuo i dovikivanje “evo vam sudije”, koji mu je rođak a bio je jedini od školovanih na liniji.
U izjavi koju je svjedok dao 2005. godine, čiji su dijelovi pročitani na suđenju, svjedok je rekao da nije vidio da je neko zarobljen. Pojasnio je da je istina ono što je kazao na ovom ročištu, te da je imao i više vremena da razmisli ne slažući se sa izjavom Odbrane da mu je sjećanje bilo bolje 2005. nego 2015. ili 2016. godine.
Oriću, bivšem komandantu jedinice ABiH u Srebrenici, sudi se sa Sabahudinom Muhićem, pripadnikom tih snaga, za ubistvo tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je ubio zarobljenika Slobodana Ilića, za kojeg su svjedoci rekli da je bio sudija.
Ilić je kazao da je “pritajeno čekao” i onda je vidio kako Orić uzima megafon i poziva da se popali selo, tako što će se ubaciti plinske boce. Svjedok je izjavio da Orića poznaje jer je s njegovom sestrom išao u školu.
Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da plinskih boca nije bilo u selu prije dolaska boraca ABiH.
Kuća u kojoj se sa saborcima krio, prema svjedoku, zapaljena je te, dok je bio u potkrovlju, dobio je opekotine po licu i rukama.
Milan Jeremić, Ilićev saborac koji se s njim krio u potkrovlju, svjedočeći u korist Tužilaštva BiH je kazao da nije gledao niti je vidio da neko gleda šta se dešava izvan kuće. Rekao je da su njegovi saborci koji su se krili u potkrovlju imali naoružanje i malo municije, ali da nisu pucali.
Jeremić je kazao da je čuo glas Nasera Orića na megafonu kako govori: “Predajte se, Srbi, nemate šanse da se izvučete”, te da se popali selo i da se ne diraju zarobljenici jer će im se suditi u Srebrenici.
Na upit kako je prepoznao Orićev glas, svjedok je pojasnio da se on predstavio, naglasivši da ga ne poznaje, kao ni njegov glas.
Svjedok Jeremić je potvrdio da niko od saboraca koji su se krili s njim nije imao opekotine od vatre pošto je kuća zapaljena, te su se svi uspjeli izvući i krenuti prema selu Sase.
Nastavak suđenja zakazan je za 19. april.

Erna Mačkić


This post is also available in: English