Svjedok tvrdi da je postojao dodatni izvještaj

23. Marta 2016.00:00
Na suđenju Draganu Čobiću za zločin počinjen u Bijeljini, ponovo je saslušan svjedok Zoran Novaković, koji je govorio o policijskoj dokumentaciji iz ratnog perioda.

Svjedočeći na poziv Odbrane, Novaković je rekao da se na originalnom patrolnom nalogu od 11. septembra 1992. godine, na drugoj strani, nalazio i radni izvještaj koji ne postoji na kopiji dokumenta predstavljenog u sudnici.

On je ponovio da je krajem 2001. ili početkom 2002. godine, u okviru istražnog procesa, pozvan u Stanicu policije Bijeljina, gdje mu je istražni inspektor Rade Erkić predočio patrolni nalog prema kojem je on tog dana bio na dužnosti u Interventnoj jedinici.

Svjedok je, međutim, napomenuo da je izvještaj koji se nalazio na drugoj strani bio potvrda da taj dan nije bio u smjeni iako se njegovo ime nalazilo na spisku dežurnih policajaca.

On je dodao da ne zna šta se dalje dešavalo s tim dokumentom.

Na pitanje tužioca da li može prepričati sadržinu tog radnog izvještaja, svjedok je odgovorio da nije čitao cijeli tekst, već ga je samo “letimično pogledao”, i da je vidio da se radi o određenim privođenjima, ali da ne zna koja su lica privedena i koji su ih policajci priveli.

Prema optužnici, bošnjačke civile Mustafu Salkovića i Faruka Bilalića su 11. septembra 1992. godine priveli pripadnici Interventnog voda Stanice milicije u Bijeljini, nakon čega im se gubi svaki trag. Za učešće u nestanku i ubistvu ova dva civila bijeljinsko Okružno tužilaštvo tereti Čobića.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. april.

Boris Sekulić