Zatražen dugotrajni zatvor za Marića

11. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Nikola Marića bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Prozora.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić je navela da je Tužilaštvo dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada od strane Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske na civilno bošnjačko stanovništvo općine Prozor. Dokazana je, kako je dodala, i veza optuženog sa ovim napadom.

“Bošnjaci su nakon pada Prozora pod vlasti HVO-a 22. oktobra 1992. hapšeni, protjerani, silovani i ubijani zbog etničke mržnje. Osim iz grada, muslimansko stanovništvo je protjerano i iz više od 18 sela ove općine”, istakla je Jukić i dodala da su bez ikakvog razloga civili protivzakonito zatvarani u logore.

Ona je podsjetila da je vještak Amor Mašović naveo da 58.1 posto tijela ekshumiranih osoba iz ove općine čine žene, djeca i starije osobe, “što je zastrašujući podatak”.

“Nije jasno oštećenim osobama i onima koji još tragaju za svojim najmilijim zašto je to učinjeno. Istinu zna samo optuženi, koji nije iskazao kajanje niti spremnost da kaže gdje su do sada nepronađena tijela”, rekla je Jukić.

Ona je istakla da je optuženi lično ubio sedam civila bez ikakvog razloga, a sa drugima protjerao na desetine. Podsjetila je da je, prema iskazima svjedoka, Nikola Marić odveo šest ljudi iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, od kada im se gubi svaki trag.

“Odveo ih je na mjesto koje je samo njemu znano. Da li je bio svjestan? Tvrdimo da jeste”, rekla je ona.

Tužilaštvo je u završnoj riječi podsjetilo na iskaze svjedoka za svih 25 tačaka optužnice, koje terete Marića kao bivšeg pripadnika HVO-a, da je od novembra 1992. do oktobra 1993. vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema Tužilaštvu, Vijeće bi trebalo da pokloni vjeru iskazima svjedoka koji su govorili o ubistvu starca Đuzela Bečirovića, kao i Zulfe Bečirovića, Omera Selimovića, Muniba Grcića i drugih.

Jukić smatra kako je dokazala da je Marić mučio četiri, premlatio niz osoba, te učestvovao u hapšenju civila iz sela Skrobučani, Paroš, Duge, Lug i Varvare.

Ona je navela da je Marić imao ovlasti i da je bio strah i trepet, da je odlučivao o životu i smrti, i to samovoljno, bez naredbe.

“Časni Sude, ovdje su osobe koje i dalje tragaju za svojim najmilijim. Njima kazna nije satisfakcija. Mi smatramo da je počinio sva krivična djela iz optužnice. Tražimo da ga se oglasi krivim i izrekne kazna dugotrajnog zatvora”, zaključila je Jukić.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 18. marta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English