Povjerenje u optuženog Fadila Čovića

10. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u općini Hadžići, svjedok Odbrane je kazao da, kao policajac na tom području, nikada nije čuo nešto negativno o optuženom Fadilu Čoviću.

This post is also available in: English

Svjedok Tihomir Glavaš je rekao da je sredinom aprila 1992. godine postavljen za načelnika srpske stanice policije Hadžići, te da je ubrzo zatim došlo i do prvih sukoba.

Glavaš je kazao da nije mogao zaustaviti zarobljavanja muslimana u Hadžićima.

“Nakon podjele Stanice javne bezbjednosti (SJB), formiran je Krizni štab i mi smo radili po njihovim odlukama”, izjavio je Glavaš, napomenuvši da su privođenja vršili aktivni i rezervni policajci, kao i Vojna policija.

Svjedok je dodao da su muslimani za koje se sumnjalo da imaju oružje, zatvarani uglavnom u Sportskom centru u Hadžićima.

U maju ili junu 1992. godine Glavaš je, kako je ispričao, otišao u Srbiju, te saznao da su svi zatvorenici prebačeni na Kulu.

Nakon povratka iz Srbije u augustu 1992., Glavaš je, prema njegovom svjedočenju, postao načelnik srpske policije na Ilidži.

Dodao je da su njegovi roditelji ostali u Donjoj Bioči u Tarčinu, te da su mu dvojica braće i otac bili zatvoreni u “Silosu”. Naglasio je da je više puta pokušao da ih oslobodi, što mu je uspjelo nakon razmjene za zarobljene “ljude Juke Prazine”. Glavaš je kazao da je to bila prva razmjena vezana za ljude iz “Silosa”, a dodao je i da su zarobljenici tamo imali loš tretman i da su tučeni.

Prema svjedoku, optuženi Čović je osoba u koju ima “puno povjerenje”, te da on ne bi dozvolio vršenje ratnih zločina.

“Čitao sam silnu dokumentaciju i nisam naišao na nešto što bi kompromitiralo njegovu ličnost”, rekao je Glavaš.

Pored Fadila Čovića, nekadašnjeg načelnika SJB-a u Hadžićima, za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu. Oni su, prema optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.

Svjedok je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da poznaje Mirsada Šabića od prije rata kao “saobraćajnog policajca i korektnog i poštenog čovjeka”, ali i da je čitao dosta izjava u kojima se ovaj optuženi spominje.

Nastavak suđenja zakazan je 17. marta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English