Počelo suđenje Miloradu Topiću

3. Marta 2016.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Miloradu Topiću zvanom Čiča, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za zločine nad civilima na području općine Gornji Vakuf.

This post is also available in: English

Prvi svjedok Optužbe Sulejman Duratbegović ispričao je kako je, kao pripadnik saniteta Armije BiH (ABiH), bio zarobljen na punktu HVO-a u mjestu Pajić Polje, kod Gornjeg Vakufa, zajedno sa Feridom Bektaš.

Nakon zatvaranja u prostorije Osnovne škole u Pajić Polju, rekao je Duratbegović, pripadnici HVO-a su ga odveli u susjednu sobu, gdje je pretučen. Pored maskiranih pripadnika HVO-a, u prostoriji je bio i optuženi Topić, kazao je svjedok.

“Bio je u vojnoj uniformi i imao tada kosu vezanu u rep. Udario me nogom u glavu i rekao: ‘Vidi kako tuče ustaša.’ Ostali vojnici su me počeli udariti flašama po glavi, stolicama i ostalim predmetima po cijelom tijelu. Bio sam sav crn. Milorad me najviše tukao. Mislim da je sve to trajalo pola sata, ali meni je to bila cijela vječnost”, izjavio je Duratbegović.

Branilac optuženog Ivica Dragun pitao je svjedoka kako je moguće da ga je Topić udario nogom u glavu s obzirom na razliku u visini, na šta je Duratbegović kazao da je prilikom udarca sjedio na stolici.

Svjedok Duratbegović tokom unakrsnog ispitivanja nije mogao precizno reći mjesec i datum kada je maltretiran.

Topić je optužen da je 1993. godine u prostorijama Osnovne škole u Pajić Polju, nadomak Gornjeg Vakufa, zarobljenog pripadnika saniteta ABiH udarao po svim dijelovima tijela.

Svjedokinja Ferida Bektaš je kazala da je zarobljena u Pajić Polju te zatvorena s Duratbegovićem.

Nije vidjela optuženog, kako je rekla, jer je ostala u prostoriji sa ostalim zarobljenicima, u koju je i Duratbegović vraćen nakon premlaćivanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. mart.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English