Udarci Muhke Velagića

26. Februara 2016.00:00
Zaštićeni svjedok Kantonalnog tužilaštva u Travniku kazao je da je u julu 1993. godine vidio optuženog Muhku Velagića kako tuče Ivicu Lozančića u Vrbanji kod Bugojna.

This post is also available in: English

Svjedok “I” je rekao da je u julu 1993. godine bio zarobljen i zatvoren u podrumu bugojanske Gimnazije, odakle je odvođen da obavlja razne radove.

Prisjetio se da je bio među deset dobrovoljaca koji su išli iskopavati tijela mrtvih Bošnjaka u Vrbanji, gdje je vidio Muhku Velagića kako tuče Ivicu Lozančića.

“Poslije odlazimo na groblje u Crnićima. Gore je bilo civila i vojnika. Bio je tu i Marijo Zrno, kopao je grob. Desno od mene bio je Vinko Zrno. Nismo mogli držati krampe jer nismo imali hrane i vode. Vinko Zrno je prvi odustao i nije mogao kopati. Tukli su ga, a on je jaukao. Marijo je kasnije odustao. Njega su tukli, a on glasa nije pustio. Nisam vidio ko ga je tukao”, kazao je svjedok.

Dodao je da Safeta Velagića tog dana nije vidio u Vrbanji i Crnićima.

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su fizički i psihički zlostavljali zarobljenike Vinka i Marija Zrnu, udarajući ih rukama, nogama, kamenjem, krampama i drugim tupim predmetima.

Od udaraca, kako se navodi u optužnici, Vinko i Marijo Zrno su se onesvijestili, a Marijo je kasnije i podlegao od posljedica maltretiranja.

Svjedok Željko Miloš je rekao da je optužene Muhku i Safeta Velagića vidio u Vrbanji i Crnićima.

“Muhko je udario Marija lopatom. Safet je bio tu, ali nije bio agresivan. Dojadilo im je da nas tuku pa su rekli da se tučemo međusobno”, izjavio je Miloš.

Treći svjedok Dragan Kasalo je 1993. godine radio u Bugojnu kao policajac i bio je među zarobljenim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prisjetio se grupe od desetak zarobljenika koja je otišla na rad, te da se Marijo Zrno nije vratio.

Enes Handžić, koji se nalazi na odsluženju osmogodišnje zatvorske kazne za zločine u Bugojnu koju mu je izrekao Sud BiH, kazao je da zna za ubistvo Marija Zrna jer je kao pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH) to doznao iz izvještaja Vojne policije koje je dobijao.

Rekao je da, prema njegovim saznanjima, zarobljenike u Vrbanji i Crnićima tukli su civili.

Kantonalni sud u Novom Travniku će naknadno objaviti datum nastavka suđenja.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English