Zatraženo ukidanje presude Slavku Stričeviću

25. Februara 2016.00:00
Odbrana Slavka Stričevića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH oslobađanje ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločine u Bosanskom Petrovcu. Federalno tužilaštvo je predložilo da se prvostepena presuda potvrdi.

This post is also available in: English

Odbrana je zatražila da se presuda ukine i održi ponovno suđenje. Također je predložila da optuženom, u slučaju da ga proglasi krivim, izrekne manju kaznu.

Kantonalni sud u Bihaću je u novembru 2015. osudio Slavka Stričevića na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Bosanskog Petrovca. On je proglašen krivim da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i dvojicu ubio.

Advokat Jovo Pilipović je kazao da Sud nije dao valjane razloge u pogledu postojanja oružanog sukoba između Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS).

“U prvostepenoj presudi navodi se da je u to vrijeme postojao oružani sukob u Bosanskom Petrovcu, iako je tada, u to vrijeme, bilo samo vanredno stanje. To je u svom iskazu i potvrdio svjedok Selimović i on je izričit da nigdje nije primijetio stražu, punktove i lica iz VRS-a”, rekao je Pilipović.

On je također u žalbi naveo da prvostepeno vijeće nije utvrdilo status vojnih zarobljenika jer oni nisu imali obilježja na svojoj odjeći. Pilipović je dodao da nije utvrđeno ni znanje njegovog branjenika u vezi sa statusom zarobljenih lica, “jer je došao tek dva sata nakon zarobljavanja”.

Federalni tužilac Munib Halilović je kazao da ostaje kod odgovora na žalbu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, “smatrajući da je to argumentovano i osnovano”.

“Predlažem da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana te potvrdi prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću”, naveo je tužilac Halilović.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English