Civili tukli zarobljenike

25. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja Muhki i Safetu Velagiću za zločine u Bugojnu počinjene u ljeto 1993. godine, dva svjedoka Optužbe su kazala da su saznali da su Marija Zrnu pretukli “civili u mjestu Crnići”.

This post is also available in: English

Svjedok Marijo Franjić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je kako je Marijo Zrno bio s njim u zatočeništvu u Bugojnu, ali da je jednog dana odveden na rad zajedno s grupom zarobljenika.

“Poslije nekoliko sati, kada se grupa vratila, pričali su strahote koje su preživjeli i o smrti Marija Zrna usljed maltretiranja kada su kopali mrtve na Vrbanji. Tukli su ga civili, palicama, letvama i motikama. Poslije su ga vukli po travi i imao je usta puna zemlje. Tražio je vode, a imam koji je došao na sahranu ubijenih muslimana rekao je ljudima da mu daju vode, ali za njega je bilo prekasno”, izjavio je Franjić.

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su fizički i psihički zlostavljali zarobljenike Vinka i Marija Zrnu, udarajući ih rukama, nogama, kamenjem, krampama i drugim tupim predmetima.

Od udaraca, kako se navodi u optužnici, Vinko i Marijo Zrno su se onesvijestili, a Marijo je kasnije i podlegao od maltretiranja.

Svjedok Janko Ljubas, koji je 1993. godine radio u Župi Svetog Ante u Bugojnu, ispričao je kako mu je jedan od članova porodice Marija Zrna kazao da je on umro nakon što su ga civili pretukli na muslimanskom groblju u Crnićima.

“Senad Dautović mi je donio spisak od 24 osobe koje bi se trebale sahraniti uz katoličke obrede. Marijo Zrno bio je pod brojem 61 i sahranjen je na Gradskom groblju Sultanovići”, rekao je Ljubas.

Dautović, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bugojnu, osuđen je na sedam godina zatvora za zločine u ovom gradu.

Svjedok Asim Balihodžić, koji je 1993. bio član Komisije za identifikaciju, odgovarajući na pitanja kantonalnog tužioca Ahmeda Mešića kazao je kako se ne sjeća stradanja zarobljenika Marija i Vinka Zrna, te da je za taj slučaj čuo tek nekoliko godina kasnije, na Sudu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 26. februar, kada bi trebala biti saslušana još četiri svjedoka.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English