Tomaš ranjen na dan zločina

24. Februara 2016.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, optuženi Momir Tomaš je izjavio da je ranjen krajem novembra 1992. godine na borbenoj liniji Tinovo (općina Hadžići).

This post is also available in: English

Tomaš je optužen da je 29. novembra 1992. zlostavljao bošnjačko stanovništvo u selu Breza (općina Hadžići). On je ispričao da je 28. novembra 1992. godine, u jutarnjim satima, otišao s bratom i još jednim vojnikom u rov na vrh brda Tinovo.

Prema njegovom iskazu, tog dana oko 19 sati navečer iz “Remonta” su dovezli municiju i artiljerijska sredstva.

“Zovnuli su nas da ih iznesemo na vrh brda. Iznijeli smo u dijelovima, a majstori su sastavljali. Kada sam završio, vratio sam se u rov. Tu ostajem do ranjavanja”, kazao je Tomaš.

Na upit Odbrane da li je tačno da je ranjen 29. novembra u poslijepodnevnim satima na borbenoj liniji Tinovo, Tomaš je odgovorio da jeste.

“Brdo Tinovo je prva borbena linija u Hadžićima. Svi napadi koji su išli iz Pazarića, išli su preko Tinova. Niko nije mogao samoinicijativno napustiti liniju”, pojasnio je optuženi.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Tomaš je rekao da na dan ranjavanja nije bilo borbenih dejstava i da je “iz čista mira pala granata”.

Svjedočenjem optuženog završen je dokazni postupak Odbrane. Tomaš, nekadašnji pripadnik VRS-a, optužen je da je 29. novembra 1992. došao u selo Breza (općina Hadžići) i fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti 22. marta, kada će Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu precizirati optužnicu.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English