Ćehiću četiri godine zatvora

24. Februara 2016.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Hasiba Ćehića na četiri godine zatvora zbog zločina počinjenih na području Cazina i Velike Kladuše.

This post is also available in: English

Ćehić je oglašen krivim jer je u julu 1994. fizički maltretirao dvojicu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH) u mjestu Pećigrad (općina Cazin), te u junu 1995. godine u mjestu Zagrad (općina Velika Kladuša) fizički zlostavljao pet zarobljenih pripadnika Petog korpusa ABiH.

Ove zločine, kako se navodi u presudi, Ćehić je počinio kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB).

Predsjedavajuća sutkinja Jasminka Karabegović kazala je da je Sudsko vijeće povjerovalo iskazima oštećenih pripadnika ABiH koji su opisali kako ih je Ćehić maltretirao.

“S druge strane, Odbrana nije ponudila dokaze koji bi potvrdili njihove navode. Odbrana je, osim saslušanja optuženog, koji je tvrdio da nije počinio ovo djelo, zatražila i njegovo vještačenje, a nalaz vještaka Nade Milovanović jasno je utvrdio da je optuženi u vrijeme kada su počinjena ova djela bio duševno zdrava i razumna osoba, te da je mogao upravljati svojim postupcima”, rekla je Karabegović.

Optuženi ni njegov branilac nisu prisustvovali izricanju presude.

Suđenje Ćehiću počelo je u septembru prošle godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Povezani članci

10. Decembra 2015.

Sumnje Odbrane u pristrasnost

10. Novembra 2015.

Zarobljenike nije ni vidio

Dženita Duraković


This post is also available in: English