Završeno suđenje Hasibu Ćehiću

22. Februara 2016.00:00
U završnoj riječi na suđenju Hasibu Ćehiću za zločine počinjene na području Cazina i Velike Kladuše, Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je osuđujuću presudu, a Odbrana oslobađanje od optužbi.

This post is also available in: English

Tužilac Jasmin Mesić ocijenio je da je saslušanjem velikog broja svjedoka dokazano da je Ćehić, kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), maltretirao zarobljene pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

On je od Kantonalnog suda u Bihaću zatražio da Ćehića proglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

Odbrana je u završnoj riječi istakla da je, “nakon toliko vremena, teško utvrditi gdje se u to vrijeme nalazio Ćehić”.

“To su krupni događaji, koje nije lako zaboraviti i moj klijent bi se morao sjetiti toga. Ne osporavamo činjenicu da se tim ljudima to desilo, ali moj branjenik tvrdi da on to nije uradio”, kazao je branilac Nedžad Sarajlija.

Optuženi Ćehić je u završnom obraćanju ponovio da nije počinio djelo koje mu optužnica stavlja na teret.

Ćehić je optužen da je 16. jula 1994. godine fizički maltretirao dvojicu zarobljenih pripadnika ABiH u mjestu Pećigrad (općina Cazin), a da je 21. juna 1995. godine u mjestu Zagrad (općina Velika Kladuša) nečovječno postupao i fizički zlostavljao pet zarobljenih pripadnika Petog korpusa ABiH.

Prije završnih riječi, saslušana je vještakinja neuropsihijatrije Nada Milovanović, koja je zaključila da je optuženi bio svjestan značaja svog djela i da je bio sposoban upravljati svojim postupcima.

Izricanje presude zakazano je za srijedu, 24. februar.

Povezani članci

24. Februara 2016.

Ćehiću četiri godine zatvora

10. Decembra 2015.

Sumnje Odbrane u pristrasnost

10. Novembra 2015.

Zarobljenike nije ni vidio

Dženita Duraković


This post is also available in: English