Hušidiću dvije godine zatvora

18. Februara 2016.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je na dvije godine zatvora Zlatka Hušidića za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Velikoj Kladuši.

This post is also available in: English

Hušidić, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB), proglašen je krivim da je sredinom marta 1995. godine fizički i psihički zlostavljao trojicu zarobljenih pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Kako se navodi u presudi, Hušidić je ispred jedne garaže u mjestu Trnovi kod Velike Kladuše udarao Đanija Ćanu, Fahrudina Sadikovića i Emira Pehlića.

“Hušidić je prvo Ćanu udarao lijevom rukom, budući da mu je desna ruka bila povrijeđena, a zatim je uzeo pušku, te Ćanu i Sadikovića naizmjenično počeo tući kundakom puške, a potom i nogama, po cijelom tijelu”, kazao je predsjedavajući sudija Reuf Kapić i dodao da je Hušidić nakon toga dva puta udario Pehlića.

Obrazlažući presudu, sudija Kapić je rekao kako je Sudsko vijeće cijenilo da su svjedočenja oštećenih bila vjerodostojna.

“Vijeće ne prihvata da je optuženi bio uljudan sa zarobljenicima i da je došlo samo do verbalne komunikacije. Optuženi je kao komandno lice imao položaj i osjećaj da se može ponašati nečovječno, zanemarujući odredbe Ženevske konvencije, koju je svjesno prekršio koristeći svoj položaj, a bez straha da će za učinjeno djelo odgovarati i snositi posljedice”, kazao je Kapić.

Odlukom Sudskog vijeća je Hušidiću naloženo da plati troškove suđenja, dok su oštećeni upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English