Zatraženo ukidanje presude Iliji Đogatoviću

17. Februara 2016.00:00
Odbrana Ilije Đogatovića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH oslobađanje optuženog ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na šest godina zatvora za zločine počinjene na području Donjeg Vakufa. Tužilaštvo je predložilo da se žalba odbije i potvrdi

This post is also available in: English

prvostepena presuda.

Odbrana je zatražila da Đogatović bude oslobođen ili da se presuda ukine i obnovi suđenje, jer smatra da su prekršene odredbe zakona i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Kantonalni sud u Novom Travniku je 19. januara 2015. godine Đogatovića proglasio krivim za učešće u ubistvu jednog civila. Sud je zaključio da je optuženi sa neidentificiranom osobom 11. juna 1992. na lokalitetu Ivankine njive zaustavio civile Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića, koji su htjeli napustiti taj teritorij.

Prema prvostepenoj presudi, nakon što su ih uputili preko borbene linije u mjestu Čehajići, pucali su u njih. Šutković je od zadobijenih rana preminuo, a Mustafica je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Braniteljica optuženog Branka Praljak je kazala da iskaz svjedoka Bakira Mustafice, na kojem se zasniva presuda, nije vjerodostojan i da je ozbiljno doveden u pitanje dokazima Odbrane.

Ona je navela nekoliko primjera razlike u iskazima ovog svjedoka. Kako je kazala, Mustafica je govorio da je sa Đogatovićem bio Čedo Fonjga, kojeg je, kao i optuženog, dobro poznavao još od prije rata.

Prema riječima Praljak, Odbrana je dokazala da se Čedo Fonjga u to vrijeme uopšte nije nalazio na tom području.

Braniteljica je ukazala na to da je ovaj svjedok u jednoj izjavi ustvrdio kako je čuo repetiranje puške i da ga je nešto bacilo, a da je kasnije naveo kako je shvatio da će optuženi pucati i da je počeo trčati da bi se spasio. Ona je napomenula i da je svjedok Mustafica u jednoj izjavi kazao da je vrijeme bilo i vedro i oblačno, a u drugoj da je “kiša sipala kao iz kabla”.

“Zbog ovih razloga smatramo da iskaz nije dovoljno uvjerljiv da bi se samo na osnovu njega donijela osuđujuća presuda”, istakla je Praljak.

Federalni tužitelj Dragan Stupar je zatražio da žalba Odbrane odbije kao neosnovana, navodeći da razlike u iskazima svjedoka koje je Odbrana navela nisu bitne za presudu.

“Tužilaštvo smatra da se presuda može zasnovati na jednom svjedoku ukoliko je on kredibilan. Dva svjedoka indirektno su potvrdila njegove navode”, kazao je Stupar.

Đogatović je proglašen krivim da je zločin počinio kao pripadnik 19. Donjovakufske lake brigade.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English