U četvrtak presuda Zlatku Hušidiću

15. Februara 2016.00:00
Kantonalni sud u Bihaću izreći će u četvrtak, 18. februara, presudu bivšem pripadniku Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) Zlatku Hušidiću za zločine u Velikoj Kladuši počinjene 1995. godine.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je nakon što je Kantonalno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo da Hušidić bude osuđen po zakonu, dok je Odbrana istakla da optuženi “nije kršio prava ratnih zarobljenika” te predložila izricanje oslobađajuće presude.

Prema optužnici, Hušidić je, kao komandant Prvog bataljona Prve brigade NOAPZB-a, u martu 1995. godine fizički zlostavljao i maltretirao dvojicu pripadnika Armije BiH (ABiH).

Prije iznošenja završnih riječi, Hušidić je, svjedočeći u svoju korist, rekao da je u martu 1995. godine vidio grupu zarobljenih pripadnika ABiH, ali da s njima nije imao nikakvog kontakta.

“Mi smo 18. marta 1995. imali sastanak kojem je prisustvovao Jasmin Libić, moj zamjenik. Zajedno smo došli do isturenog komandnog mjesta u Trnovu. Uočili smo grupu vojnika koji su okruživali zarobljenike. Primijetio sam Đanija Ćanu jer je bio moj vojnik dok je bio u jedinicama APZB-a. Krenuo sam prema njemu i primijetio malu povredu ispod nosa. Nismo imali fizičkog kontakta”, prisjetio se Hušidić.

Optuženi je rekao da ga je Libić pozvao nakon 15 minuta i da tokom tog perioda više nije imao kontakta sa zarobljenicima.

“Nakon rata sam izbjegao u Hrvatsku, pa u Ameriku, gdje i danas živim. Nakon dolaska iz Amerike viđao sam Đanija Ćanu, ali on nikada nije spominjao to zarobljavanje. Tek 2007. saznao sam za krivičnu prijavu”, ispičao je Hušidić.

Suđenje Hušidiću počelo je sredinom decembra prošle godine.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English