Ubistva u Jelovom Brdu

12. Februara 2016.00:00
Svjedokinja Tužilaštva Tuzlanskog kantona ispričala je kako su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u junu 1992. upali u njihovo selo Jelovo Brdo (općina Kalesija) i pucali na muslimansko stanovništvo.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Tuzli, Rasema Čivić je rekla da je tada ubijen njen suprug Ahmet, a da je kasnije saznala da je u tome učestvovao optuženi Miodrag Trifković.

“Tog 26. juna VRS je ponovo opkolila selo i naredila svima da se okupe ispred džamije. Ja sam s njive otišla do kuće i kazala mužu Ahmetu, djeci te još nekim komšijama da bježimo. Bježali smo duž jednog potoka i sakrili se u travu”, ispričala je Čivić.

Ona je dodala da je tu ostala sa kćerkom Senadom, a da je muž otišao dalje uz potok, bježeći s komšijama.

Prema njenom iskazu, predveče su naišli na pripadnike VRS-a, koji su tada počeli pucati na muslimansko stanovništvo koje je bježalo.

“Čula sam tada rafale i vidjela kako dječaci Almir i Semir Čivić padaju u potok. To su djeca mog djevera. I muža Ahmeta više nisam vidjela jer smo se razdvojili. Sa kćerkom Senadom sam predveče uhapšena, a VRS nas je odvela do džamije, gdje su bili i ostali mještani sela. Tada su nas počeli tući, a nakon toga smo prevezeni kamionima u Osmake”, prisjetila se Čivić.

Ona je dodala da su iz Osmaka došli na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH), a da je nakon tri mjeseca srela djevera Alju Čivića.

“Aljo mi je tada kazao da je moj muž Ahmet istog dana ubijen. Ispričao mi je da su mog muža Ahmeta i njegove (djeverove) sinove ubili Miodrag Trifković, Vlastimir Perić i Milisav Tripković”, izjavila je Čivić.

Trifković je, kao bivši pripadnik Osmačkog bataljona VRS-a, optužen za ubistva bošnjačkog stanovništva u selu Jelovo Brdo.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Admir Muslimović


This post is also available in: English