Svjedoci tvrde da optuženi nije tukao

12. Februara 2016.00:00
Svjedoci na suđenju za zločin počinjen u Velikoj Kladuši rekli su da poznaju optuženog Zlatka Hušidića, ali da nisu čuli da je ikoga tukao.

This post is also available in: English

U Kantonalnom sudu u Bihaću, svjedok Vahidin Suljanović je kazao da je zarobljen 18. marta 1995. godine kao pripadnik Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

“Predali smo oružje, bilo je tuče… U koloni smo prebačeni do Trnova. Jedan vojnik mi je prišao i pitao kako se zovem. Kada sam mu odgovorio, rekao je: ‘Šalaja, evo ti komšije.’ Hušidić mi je tada prišao i pitao šta radim, gdje mi je brat”, izjavio je svjedok.

Opisao je da je optuženi imao uniformu i povez na desnoj ruci i pištolj.

“Nisam vidio da je imao pušku, niti da je ikoga udarao”, rekao je Suljanović.

Prema optužnici, Hušidić je, kao komandant Prvog bataljona Prve brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), u martu 1995. godine fizički zlostavljao i maltretirao dvojicu pripadnika ABiH.

Svjedoci Husein Kapić i Sulejman Behrić su također kazali da su zarobljeni 18. marta 1995., da poznaju optuženog, ali nisu čuli da je nekoga tukao.

Jasmin Libić, koji je bio zamjenik komandanta Prvog bataljona, pojasnio je kako je optuženi bio ranjen u desnu ruku i kako su se dogovarali da se povuku i nađu u rejonu Trnova.

“Komandant, vozač i ja smo otišli do kuće u kojoj je bio naš IKM (istureno komandno mjesto). Ispred kuće je bilo postrojeno između 15 i 20 zarobljenika. Nas je bilo oko 30 ili 40. Prepoznao sam rođaka i njemu prišao. Komandant je prišao vojniku kojeg nisam poznavao. Čuo sam da ga je neko zovnuo i otišao je”, rekao je Libić.

Prema njegovim tvrdnjama, niko nije tada udaran niti zlostavljan.

Svjedok Adil Ćerimović, bivši pripadnik “Golubova”, kojima je komandovao Hušidić, opisao je kako su sjedili u jednom lokalnom kafiću, kojem je vlasnik Đani Ćano, koji je također ranije svjedočio na ovom suđenju.

“Kad je Hušidić došao iz Amerike, sjedili smo u društvu u Đanijevom kafiću. Đani je podnio prijavu protiv Hušidića zbog tuče. Rekao mu je: ‘Ti si bio komandant, nađi ko me je tukao ili mi daj 20.000 eura, u protivnom vidimo se na sudu’”, kazao je Ćerimović.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar, kada će optuženi svjedočiti u svoju korist, a tada će biti iznijete i završne riječi.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English