“Upis” u Manjaču

5. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je bio zatočen i udaran u garaži fabrike “Betonirka” u Sanskom Mostu i logoru Manjača, naglasivši da je bilo zatočenika koje su tukli više nego njega.

This post is also available in: English

Adem Seferović je izjavio da je 1. juna 1992. godine, nakon granatiranja Hrustova, odveden s još 18 muškaraca ispred Policijske stanice u Sanskom Mostu, gdje su zadržani oko pola sata, a potom zatvoreni u garaže fabrike “Betonirka”.

Seferović je kazao da je u “Betonirci” tučen, a da su drugi udarani i više od njega.

“Bilo je pretučenih, bilo je svakakvih. Uslovi kao u ‘hotelu promaja’, nemaš jesti, piti, tuku, vrućina… Ja sam za šest dana jeo samo jednom”, rekao je svjedok.

On je dodao da je u “Betonirku” istog dana doveden i njegov otac, na kojem je primijetio povrede. Seferović je čuo da su mu oca prozvali nakon dva ili tri dana i odveli ga, a njegove posmrtne ostatke je pronašao nakon rata, u masovnoj grobnici.

Seferović se prisjetio kako su stražari, odnosno policajci naređivali dvojici zatvorenika da udaraju druge.

“Lica uza zid, a Zuhdija Zukić tukao nekom letvom”, kazao je svjedok.

Seferović je ispričao da je 6. juna 1992. godine odveden na Manjaču, gdje je udaran na samom ulasku, prolazeći kroz špalir vojske.

“Vojska s dvije strane… Tukli su nas čim su stigli, letvama, palicama, čizmama… To su zvali upisom u Manjaču”, rekao je svjedok.

On je dodao da dvojica zatvorenika iz “Betonirke” koje je poznavao nisu bili na Manjači te da su kasnije njihova tijela pronađena u masovnim grobnicama. Kako je kazao, čuo je da su vraćeni i usput ubijeni.

Prema njegovom iskazu, na Manjaču su dolazili isljednici iz Sanskog Mosta, koji su od Sanjana uzimali izjave.

Seferović je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Redžo Kurbegović, nekadašnji predsjednik Općinske organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu, čije ispitivanje je započeto 15. januara, potvrdio je da je grupu u kojoj je bio on na Manjaču dovela policija iz Sanskog Mosta.

Naglasio je da je načelnik bio optuženi, kojeg je poznavao odranije.

Svjedoku je na ročištu pušten audiosnimak proglasa koji je u Policijskoj stanici morao da čita za Radio Sana – da bošnjačkom narodu ne prijeti opasnost i da predaju naoružanje.

“Nema šanse da bih takav tekst napisao”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English