Saznanja o bratovoj smrti

3. Februara 2016.00:00
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku počelo je suđenje Muhki i Safetu Velagiću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bugojnu.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su fizički i psihički zlostavljali zarobljenike Vinka i Marija Zrnu, udarajući ih rukama, nogama, kamenjem, krampama i drugim tupim predmetima.

Od udaraca, kako se navodi u optužnici, Vinko i Marijo su se onesvijestili. Premlaćivanja Marija su se nastavila dok je bio i u nesvjesnom stanju, da bi umro u kombiju na rukama drugog ratnog zarobljenika.

Bekir Ferizović, branitelj Muhke Velagića, kazao je da njegov branjenik nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Adil Lozo, branitelj Safeta Velagića, rekao je da optužnica nije precizna kada su u pitanju osobe, kao i lokacije.

Ružica Dominik, Marijeva sestra, kazala je da je u Splitu od ranjenika saznala da je njen brat zarobljen 30. jula 1993. godine.

Prema njenom iskazu, tek je 16. augusta 1993. u Uredu za Bugojance u Splitu doznala da joj je brat ubijen. Roditelji su nakon toga završili u bolnici, a sutradan je župnik fra Janko Ljubas potvrdio da je Marijo mrtav i sahranjen na groblju Sultanovići.

Detalje o smrti brata, svjedokinja je, kako je rekla, saznala od Vinka Zrne.

Na ovom suđenju nisu se pojavili Marijevi roditelji jer su bolesni, a njihova pravna zastupnica Ana Primorac je kazala da se pridružuju krivičnom gonjenju, a da po pitanju imovinskog zahtjeva budu upućeni na parnicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English