Povrede glave

1. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Bijeljine, vještak sudske medicine konstatovao je da je Faruk Bilalić nastradao od prostrelne rane na glavi.

Vještak Zdenko Cihlarž, koji je bio na čelu ekspertnog tima prilikom sudskomedicinske ekspertize posmrtnih ostataka oštećenog, istakao je da su utvrđena strijelna razorenja kostiju lica i lobanje, što je najvjerovatnije i bio uzrok smrti, te da drugih oštećenja nije bilo.

Dodao je da je identitet oštećenog bio utvrđen prije ekshumacije posmrtnih ostataka.

Na pitanje Odbrane da li je bilo moguće utvrditi i vrijeme smrti, Cihlarž je pojasnio da to nije bilo moguće odrediti.

Bilalić je uhapšen u Bijeljini u septembru 1992, kada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na području opštine Sremska Mitrovica (Srbija), nakon čega su predati bosanskohercegovačkim organima na dalju ekspertizu.

Za nestanak i ubistvo Bilalića, kao i Mustafe Salkovića, optužen je Dragan Čobić. Kako se navodi u optužnici, Čobić je kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, sa još četiri nepoznate osobe, 11. septembra 1992. godine priveo oštećene u bijeljinsku Stanicu milicije na informativni razgovor, nakon čega su ih odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. mart.

Boris Sekulić