Završen dokazni postupak protiv Pere Kovačevića

27. Januara 2016.00:00
Nakon okončanja dokaznog postupka na suđenju Peri Kovačeviću za zločine počinjene u Brčkom, Apelacioni sud Brčko Distrikta zakazao je iznošenje završnih riječi za petak, 5. februar.

This post is also available in: English

Tužilac Radmilo Ivanović je pročitao izjave tri svjedoka, čime je završen dokazni postupak.

Kovačević je optužen za pljačku i ubistva četiri žene srpske nacionalnosti s područja Srebrenika i Gradačca, koje je u oktobru 1994. godine preuzeo radi osiguranja njihovog prelaska na teritoriju opštine Brčko pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

U iskazu datom Policiji Brčko Distrikta, svjedok Cvijetin Bojić je kazao da su njega i njegovog oca preko linije prebacila dvojica braće hrvatske nacionalnosti.

On je dodao da je u oktobru 1994. godine čuo da su nestale četiri žene srpske nacionalnosti prilikom prebacivanja preko linije na teritoriju pod kontrolom VRS-a, ali da ne zna detalje.

Svjedok Zvonko Ivkić je u izjavi naveo da je u ratu upoznao optuženog Peru Kovačevića i njegovog brata, ali da nije vidio da preko linije prebacuju lica srpske nacionalnosti.

“Jedan moj poznanik sa nadimkom Robi mi je rekao da je čuo da su nestale četiri žene srpske nacionalnosti prilikom prebacivanja na srpsku stranu. Nakon toga je Vojna policija ispitivala i mene i Robija tri dana u vezi sa nestankom tih žena. Ja sam i tada rekao da oko tog slučaja ne znam ništa”, ispričao je Ivkić.

Svjedok Andres Mendeš, koji je bio u centru veze HVO-a u Brčkom, naveo je da zna za slučaj kada su dva muškarca srpske nacionalnosti prebačena preko linije sa teritorije koju je kontrolisao HVO na stranu pod kontrolom VRS-a.

On je dodao da je pomogao da se otac i sin koji su se prezivali Bojić upoznaju sa dvojicom koji su ih preveli preko linije, ali da ne zna kako su se ti muškarci zvali. On je rekao da se ne sjeća da je ikad upoznao optuženog Kovačevića.

Osnovni sud Brčko Distrikta je 2007. oslobodio Kovačevića krivice za ovaj zločin, ali nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu, optuženi je pobjegao i nalazio se u bjekstvu do oktobra prošle godine, kada je uhapšen u Sloveniji.

Povezani članci

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English