Počelo suđenje Naseru Oriću

26. Januara 2016.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ratni zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

This post is also available in: English

Orić i Muhić su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH (ABiH), ubili i učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih oružanih snaga.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da će krivicu Orića i Muhića dokazati ispitivanjem 31 svjedoka i ulaganjem 63 materijalna dokaza.

“Oštećeni su imali status ratnih zarobljenika, predali su oružje i bili pod vlašću pripadnika TO-a Srebrenica. Orić i Muhić su bili svjesni da postupaju suprotno Ženevskim konvencijama jer su zarobljenici bili njima podređeni, bez slobode kretanja”, rekao je Janjić.

Prema prvoj tački optužnice, Orić je 12. jula 1992. godine ubio zarobljenika u selu Zalazje tako što ga je udario nogom i ubo nožem u predjelu vrata, što je za posljedicu imalo smrt.

Odbrana optuženog Orića je kazala da je istraga u ovom predmetu trajala mjesec dana, što nije neuobičajeno za šumske krađe, a ne za ratni zločin.

“U ovoj naredbi za provođenje istrage navode se iskazi pet svjedoka, od kojih ni jedan ne spominje Orića, niti ga dovode u vezu sa djelima koja mu se stavljaju na teret. Kako je Tužilaštvo BiH donijelo ovakvu naredbu za provođenje istrage kada nije imalo ni jedan dokaz?”, zapitala se Lejla Čović, braniteljica optuženog Orića.

Prema njenim riječima, devet dana poslije donošenja naredbe za provođenje istrage pojavila se izjava zaštićenog svjedoka O-1.

“Da li je Tužilaštvo vidovito pa je predvidjelo šta će se desiti?”, rekla je Čović, istaknuvši da je svjedok O-1 mijenjao iskaze te da će Odbrana dokazati njegovu nekredibilnost.

Prema drugoj tački optužnice Tužilaštva BiH, Orić je tukao jednog zatvorenika, nakon čega je Muhić u njega ispucao rafal.

Muhićeva Odbrana je naglasila da se slaže s braniteljicom Čović o neuobičajenom načinu pokretanja istrage u ovom predmetu, kao i podizanja optužnice.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je istaklo da ostaje kod mjera zabrane koje su izrečene Oriću, čemu se Odbrana usprotivila.

“Glavni pretres je započeo i samim tim imate kontrolu kretanja nad Orićem jer prisustvuje ovoj krivičnopravnoj stvari. Nema potrebe za izrečenim mjerama”, kazala je Čović.

Orić se obratio Sudskom vijeću i rekao da je njegovo kretanje po Federaciji BiH, te da nije ugrozio nijednog svjedoka i ne vidi razlog zašto bi i dalje imao mjere zabrane. Janjić je kazao da je riječ o najblažim mjerama koje su izrečene, a uključuju zabranu kontakta sa svjedocima i ograničeno kretanje po Federaciji BiH.

Za ovo suđenje vladao je veliki interes javnosti, a prevashodno udruženja žrtava.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar.

Erna Mačkić


This post is also available in: English