Naknadno saznao za nestanak muškaraca

25. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bijeljini, nekadašnji komandir stanice milicije u ovom gradu izjavio je da je za hapšenje i nestanak dvojice civila bošnjačke nacionalnosti 1992. saznao nekoliko godina kasnije.

This post is also available in: English

Svjedok Okružnog tužilaštva u Bijeljini Zoran Spasojević kazao je da ne zna ništa o hapšenju i nestanku Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića u septembru 1992. godine.

On je pred Okružnim sudom u Bijeljini rekao da je o nestanku dvojice oštećenih saznao nakon 2000. godine, kada je pozvan u Centar javne bezbjednosti Bijeljina (CJB) da da iskaz u vezi sa ovim događajem.

Za nestanak Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića optužen je Dragan Čobić. Kako se navodi u optužnici, Čobić je kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, sa još četiri nepoznate osobe, 11. septembra 1992. godine priveo oštećene, nakon čega su ih odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.

Svjedok Spasojević je na suđenju govorio o lanacu komande koji je 1992. godine bio na snazi u bijeljinskoj stanici milicije.

Potvrdio je da je Dragan Čobić bio pripadnik Interventnog voda te, uvidom u patrolni nalog od 11. septembra, složio se sa tvrdnjom da je Čobić tog dana bio u smjeni.

On nije mogao reći da li je optuženi tog dana imao zadatak zbog kojeg je odlazio na teren. Takođe je naveo da se ne sjeća da je optuženog pozivao na informativni razgovor povodom nestanka dvojice muškaraca.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English