Topao i mio glas optuženog

11. Januara 2016.00:00
Svjedoci Odbrane Miroslava Duke ispričali su da su tokom 1992. godine živjeli i radili u Bileći i da nisu imali nikakvih problema.

This post is also available in: English

Svjedokinja Sabrija Eminović je rekla da je tokom rata radila, a i sada radi u Domu zdravlja u Bileći. Za optuženog Duku je izjavila da ga je upoznala početkom rata kada je otišla da provjeri jesu li zatvorena vrata u Domu zdravlja, a on joj je tada kazao da se ne boji.

“Topao i mio glas mi je rekao: ‘Ne boj se, to sam ja’”, kazala je svjedokinja, pojasnivši da je Duka i tada imao brkove, kao što ih ima i danas.

Toplina i sigurnost u glasu optuženog, kako je rekla svjedokinja, za nju su značili mnogo u tim ratnim uslovima.

Svjedokinja je naglasila da nije imala potrebe da napušta Bileću. Prisjetila se i da je jedne prilike pucano na kuću pored njene, a ona je kasnije čula da je to bilo najmijenjeno Duki i da su “Srbi u njega pucali ‘zoljom’”.

Eminović je istaknula da nije bila jedina Bošnjakinja koja je 1992. godine radila u Domu zdravlja u Bileći, navodeći imena još dvojice Bošnjaka i jedne Hrvatice. Za jednog doktora bošnjačke nacionalnosti svjedokinja je kazala da je napustio Bileću 1993. godine.

Za kćerku je svjedokinja rekla da je sve vrijeme rata išla u školu i da nije imala problema iako je bošnjačke nacionalnosti.

Osim Duke, za zločine počinjene u Bileći optuženi su Goran Vujović i Željko Ilić. Tužilaštvo BiH ih tereti za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Svjedokinja je potvrdila da je bila u pratnji bolesne supruge Željka Ilića koja je odvezena na Vojnomedicinsku akedemiju (VMA) u Beograd.

“On je mogao osporiti moju pratnju da mu nisam odgovarala”, kazala je svjedokinja.

Drugi svjedok Odbrane bio je Sabrijin brat Nagib Eminović, koji je također naveo da je sve vrijeme rata bio u Bilieći, te da je 1992. godine njegova poslastičarnica radila.

Pojasnio je da je policija reagovala kada su u njegovu poslatičarnicu došla četvorica vojnika, naglasivši da je jedan repetirao pušku na njega i udario ga u bradu, nakon čega je izgubio svijest.

Istaknuo je da su mu tada policajci spasili život.

Optužba nije imala pitanja za Sabriju i Nagiba Eminovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English